Quantcast
Channel: Juuso Kataja – Zoner.fi
Viewing all 128 articles
Browse latest View live

Minecraft palvelin – Oman pelipalvelimen luonti

$
0
0

Virtuaalipalvelin on paljon muutakin kuin vain alusta kotisivustolle. Sitä voi hyödyntää myös vaikkapa omana pelipalvelimena.

Tässä kirjoituksessa käymme läpi, kuinka Zonerin virtuaalipalvelimella pystyy rakentamaan oman Minecraft pelipalvelimen.

Oma Minecraft -palvelin Suomessa

Minecraft on erittäin suosittu sandbox -peli, jossa ei ole varsinaista juonta tai päämäärää. Peli mahdollistaa kuitenkin huikeiden ja mielikuvituksellisten asioiden rakentelua ja toteutusta, jonka takia se on hyvin suosittu myös moninpelinä verkossa. Siinä missä yksinpeli onnistuu omalla tietokoneella, tarvitaan moninpeliä varten oma Minecraft -palvelin.

Oman pelipalvelimen voi luoda toki itse myös esimerkiksi omasta Linux koneesta, mutta usein tehokkaampi ja ennen kaikkea vakaampi vaihtoehto on pelipalvelimen vuokraus ja pystyttäminen virtuaalipalvelimelle.
Minecraft palvelin

Minecraft pelipalvelimen pystyttäminen

Alkuun tarvitsemme virtuaalipalvelimen, jolle on asennettu myös julkaisujärjestelmä. Tämä onnistuu seuraavan ohjeen avulla:
https://tuki.zoner.fi/index.php?/Knowledgebase/Article/View/55/2/virtuaalipalvelimen-asennus-pilvialustalle

Minecraft palvelimen palvelinvaatimukset

Pelipalvelimen luonnin yhteydessä määritetään sille myös palvelinresurssit, kuten CPU ytimien ja RAM muistin määrä.

RAM -muistia vaaditaan n. 100mt per pelaaja. 1Gt RAM määrityksellä pärjää siis usein jo hyvin pitkälle.

CPU käytön osalta 1 ydin riittää todennäköisesti 1-2 pelaajalle, mutta isommalle pelaajamäärälle on suositeltavaa lisätä CPU määrää vähintään kahteen.

Zonerin virtuaalipalvelin antaa onneksi mahdollisuuden nostaa ja laskea CPU ja RAM käyttöä suoraan hallintapaneelista käsin, joten oikeat tehot löytyvät nopeasti kokeilemalla. Ominaisuus mahdollistaa myös pelaajaporukan kasvattamisen helposti, koska tehoja on mahdollista kytkeä milloin vain lisää.

Minecraftin asennus palvelimelle

Kun meillä on toimiva virtuaalipalvelin, saamme Minecraftin asennettua seuraavien vaiheiden kautta.

1. Asennetaan Java Runtime Environment 8

Jokaisella eri pelillä ja sovelluksilla on omanlaisiaan vaatimuksia palvelinohjelmistojen suhteen. Minecraft esimerkiksi vaatii Javan toimiakseen, joten aloitamme asentamalla Java Runtime Enviroment 8:n.

A) Javan asennus, Debian

Avataan sources.list
nano /etc/apt/sources.list
Minecraft Java Runtime Enviroment 8

Lisätään jessie-backports rivi:
deb http://ftp.debian.org/debian jessie-backports main

Minecraft Debian Jessie backports

Kuvassa rivin yläpuolelle on lisätty kommentti # merkinnällä.

Päivitetään:
apt-get update

Minecraft palvelin apt-get update

Asennetaan Java:
apt-get -t jessie-backports install openjdk-8-jre

Debian Jessie Java asennus

Minecraft pelipalvelin Debian Jessie

B) Javan asennus, Ubuntu

apt-get install default-jre
Minecraft Ubuntu install Java

pelipalvelin ubuntu

2. Asennetaan screen

Screen mahdollistaa Minecraft palvelimen ajamisen taustalla ja, että SSH-yhteys palvelimeen voidaan katkaista Minecraft palvelimen käynnistämisen jälkeen.

apt-get install screen

pelipalvelin install screen

3. Kansion luonti palvelimelle

Minecraft palvelimen tiedostoja varten luodaan alkuun uusi kansio palvelimelle. Kansion voi nimetä haluamakseen, tässä tapauksessa luodaan kansio nimeltä ”server”.

mkdir server

kansion luonti palvelimelle

Siirrytään luotuun kansioon komennolla:
cd server

palvelin kansion luonti

4. Ladataan Minecraft palvelimen .jar-tiedosto

Seuraavaksi lataamme luotuun kansioon Minecraft palvelimen .jar tiedoston:
wget https://s3.amazonaws.com/Minecraft.Download/versions/1.12/minecraft_server.1.12.jar

Minecraft palvelin lataus

Esimerkissä lataamme version 1.12. Uusimman version latauslinkin voi tarkistaa täältä:
https://minecraft.net/fi-fi/download/server

5. Luodaan eula.txt tiedosto

Minecraft palvelimia koskevien säännösten vuoksi, meidän täytyy luoda erillinen eula.txt tiedosto, jolla hyväksytään EULA vaatimukset. Tarkempia tietoja EULA :sta näistä linkeistä:
https://account.mojang.com/documents/minecraft_eula
https://account.mojang.com/terms

nano eula.txt

Minecraft eula.txt

Lisätään tiedostoon seuraava rivi:
eula=true

eula.txt, EULA = true

6. Avataan uusi screen

Voidaksemme ajaa Minecraftia palvelimen taustalla, meidän täytyy luoda sille oma screeni. Screenin voi nimetä haluamakseen, tässä tapauksessa luodaan screeni nimellä ”server”.

screen -R server

palvelin uusi screeni

7. Käynnistetään Minecraft palvelin

Seuraavaksi käynnistämme Minecraft palvelimen luodussa screenissä:
java -Xmx1024M -Xms1024M -jar minecraft_server.1.12.jar nogui

Minecraft palvelin pystytys

-Xms parametriin asetetaan Minecraftin minimissään varaaman RAMin määrä. Muut VPS :n palvelut eivät varattua RAMia voi käyttää.
-Xmx parametrilla voidaan asettaa RAMille skaalautuvuutta, eli sillä voidaan rajoittaa mihin asti RAMin käyttö saa maksimissaan nousta. Jos arvo on sama kuin -Xms parametrilla, on RAMin käyttö jatkuvasti sama.

Käytettävät ovat:
M = Mt
G = Gt

Esimerkkejä:
java -Xmx1G -Xms1G …
java -Xmx2G -Xms1G …
java -Xmx1G -Xms512M …

Minecraftin käynnistämisen jälkeen luodaan automaattisesti tarvittavat tiedostot ja generoidaan aloitusalue. Tämän jälkeen palvelimeen voidaan yhdistää Minecraftin clientillä.

Minecraft aloitusalueen luominen

8. Screenin hallinta

Screenistä voidaan poistua CTRL + A + D näppäinyhdistelmällä. Tällöin screeni jää taustalle auki.
Jos suljettuun screeniin halutaan palata, onnistuu se ”screen -r server” komennolla. ”Server” toki korvataan luodun screenin nimellä.

palvelin screen hallinta

Yhdistäminen pelipalvelimelle

Luodulle pelipalvelimelle voidaan tämän jälkeen yhdistää Minecraft -pelin kautta.

1. Avataan peli ja valitaan valikosta Multiplayer
Minecraft multiplayer

2. Valitaan Add Server
Minecraft add server

3. Määritetään Server Name kenttään vapaavalintainen nimi ja määritetään IP-osoitteeksi luodun virtuaalipalvelimen IP-osoite.
Minecraft edit server info

4. Valitaan haluttu palvelin ja yhdistetään Join server -painikkeesta
Minecraft join server

Luo oma virtuaalipalvelin vaivatta

Kokeile 30pv veloituksetta

The post Minecraft palvelin – Oman pelipalvelimen luonti appeared first on Zoner Web Hosting.


Subscription boxes – Kuukausilaatikot ja niiden myynti verkossa

$
0
0

Ovatko kuukausilaatikot jo tuttu käsite? Tämä suomalaisessa verkkomyynnissä vielä hieman harvinaisempi ilmiö, on maailmalla ollut iso juttu jo useamman vuoden ajan. Kuukausilaatikoiden myynti verkossa voikin olla erittäin kannattavaa yrittäjälle.

Tässä kirjoituksessa tutustumme kuukausilaatikoiden myynnin hyötyihin, haasteisiin ja alustaratkaisuihin.

Kuukausilaatikon hyödyt kauppiaalle

Kuukausilaatikoilla tarkoitetaan siis lähtökohtaisesti palvelua, joka toimitetaan asiakkaalle säännöllisesti joka kuukausi. Itse toimitettava tuote voi olla lähes mitä tahansa, kuten vaatteita, koruja, karkkia tai leluja. Laatikossa on usein myös yllätyselementti, jolloin asiakas ei etukäteen välttämättä tiedä, mitä milloinkin on luvassa.

subscription boxes - kuukausilaatikot

Kuukausilaatikoiden myynnissä on useampiakin hyödyllisiä piirteitä perinteiseen verkkokauppamyyntiin verrattuna. Näistä erottuu erityisesti kaksi hyötyä.

Tasainen tulovirta

Subscription boxes -liiketoimintamallissa on suurena etuna jatkuva, eli tasainen tulovirta. Vanhojen asiakkaiden uudelleen aktivoimisen sijaan, voidaan keskittyä enemmissä määrin uusasiakashankintaan ja asiakastyytyväisyyden ylläpitoon.

Kun toiminnalle on alkuun saatu riittävää tilaajapohjaa, on toimintaa helpompi kehittää ilman yksittäisten huonojen tilauskuukausien tuomia riskejä.

Ennustettavat kulut

Koska asiakasmäärät ja tarvittavien tuotteiden määrät ovat hyvin pitkälti tiedossa / ennustettavissa, tekee tämä myös kulujen ennakoimisesta helpompaa. Ideaalitilanteessa tavaraa ei tarvitse ottaa varastoon yhtään enempää, kuin sitä lähetetään asiakkaille.

Kuukausilaatikon haasteita

Minkälaisia haasteita kyseinen liiketoimintamalli sitten tuo kauppiaalle? Ohessa ainakin muutama mietittävä asia.
kuukausilaatikot, maksutavat

Maksutavat sivustolla

Jatkuvien kuukausimaksujen tarjoaminen edellyttää usein luottokortin käyttöä tai esimerkiksi PayPalia maksutapana. Kotimaisia verkkopankkimaksuja ei siis pysty hyödyntämään, joita suurin osa suomalaisista verkkokauppa-asiakkaista ensisijaisesti suosii.

Sisäänosto ja logistiikka

Kuukausilaatikoiden myynnissä on tärkeää hallita tuotteiden sisäänostoprosessi kunnolla. Tuotteiden täytyy olla pakattuna ja lähetettyinä aina tiettyyn määräaikaan mennessä, jolloin tavaraa täytyy myös saada riittävästi hankittua varastoon ajoissa. Tavarantoimituksen epäonnistuminen voisi pahimmillaan aiheuttaa suurta asiakaskatoa.

Kun tavara luvataan toimittaa säännöllisesti aina kuukausittain, voivat asiakkaat helposti närkästyä mahdollisista poikkeustilanteista toimitusten suhteen. Logistiikka tuleekin olla hyvin mietittynä.

Verkkokauppa-alusta avainasemassa

Yksi kuukausilaatikoiden suurimmista eduista liittyy jatkuvaan tuloon. Asiakkaan ei tulisi koskaan joutua täyttämään tilausta useampaan kertaan. Kuukausilaatikon tilaus jatkuukin aina automaattisesti, kunnes se erikseen irtisanotaan.

Asiakkaan ei tulisi koskaan joutua täyttämään tilausta useampaan kertaan.

On siis äärimmäisen tärkeää, että käytetty verkkokaupparatkaisu osaa hoitaa myös automaattisen veloituksen kuukausittain ja asiakkuuksien hallinnan. Usein alustaratkaisu löytyykin avoimen lähdekoodin verkkokauppaohjelmista.

Yleisimpiin avoimen lähdekoodin verkkokauppoihin löytyy useita erilaisia lisäosia, joilla myynnin saa laajennettua tavallisten verkkokauppatuotteiden lisäksi myös kuukausiluonteisiin tilauksiin. Ne löytyvät yleensä termeillä, kuten Subscriptions, Members tai Recurring payment. Usein pystyt myymään halutessasi samanaikaisesti myös tavanomaisia verkkokauppatuotteita.
verkkokauppa-alusta

Hyvä tiedostaa, ennen lisäosan ostamista!

Varmista aina ennen lisäosan ostamista, että se toimii käyttämälläsi verkkokaupan ohjelmistoversiolla. Osa maksumoduuleista voi olla myös spesifioitu vain jollekin tietylle maksupalveluntarjoajalle, kuten PayPal tai Stripe. Kannattaakin ennen moduulin ostamista miettiä, koko toimintamalli läpi maksupalveluntarjoajaa myöten.

The post Subscription boxes – Kuukausilaatikot ja niiden myynti verkossa appeared first on Zoner Web Hosting.

.Blog domain – bloggaajan verkkotunnus

$
0
0

Erilaisia domainpäätteitä alkaa markkinoilla olemaan todella runsaasti. Useimmat ovat keskittyneet kuvaamaan tietynlaista aihealuetta tai tarkoitusperää. .blog domain on tarkoitettu juurikin blogien osoitteita varten.

Tässä kirjoituksessa tutustumme .blog domainpäätteeseen sekä käymme läpi, miksi blogilla ylipäänsä on syytä olla oma verkkotunnus.
.blog domain

.Blog domainin historiaa

.blog domainpääte tuli ensimmäistä kertaa yleisesti saataville 21. marraskuuta 2016. Pääte onkin nopeassa ajassa saavuttanut suosiota, ja vajaan vuoden aikana .blog domaineja on rekisteröity jo yli 113 tuhatta kappaletta.

.blog rekisterin, eli verkkotunnusten myöntämisoikeudet, omistaa Automattic, joka on paremmin tunnettu mm. suositun WordPress.com palvelun hallinnoijana. Se maksoi oikeuksistaan 19 miljoonaa dollaria, joten verkkotunnuspäätteiden operointi ei ole ihan pienimuotoista touhua.

Mielenkiintoisena seikkana mainittakoon myös, että Google on ollut yksi monista hakijoista .blog verkkotunnuspäätteen hallinnoijaksi. Googlen hakemusta on kuitenkin virallisesti vastustettu, perustellen sen rajoittavan verkkotunnuspäätteen saatavuutta ja estäen kilpailua.

Miksi blogilla kannattaa olla oma domain

Miksi blogille sitten ylipäänsä hankkisi oman domainin? Monet blogialustat, kuten vaikkapa suosittu Blogger, ovat ilmaisia ja näihin rakennetut blogit toimivat lähtökohtaisesti palveluntarjoajan antamalla osoitteella, kuten Bloggerissa vaikkapa omabloginnimi.blogspot.com. Alkupätkän osoitteesta saa yleensä valittua itse, kunhan valittava tunnus on yhä vapaana.

Omaa verkkotunnusta ei siis välttämättä tarvita lainkaan bloggaamiseen, mutta se tuo useita hyötyjä sekä mahdollisuuksia blogin osalta.

  • Oma domain luo tunnistettavan nimen blogille
    Oma domain on huomattavasti helpompi muistaa sekä usein myös kirjoittaa selaimen osoiteriville. Se parantaa näin blogisivuston käyttökokemusta.

    Oma domain mahdollistaa samalla myös brändiarvon rakentamisen blogin ympärille aivan uudella tavalla.

  • Oma domain mahdollistaa blogialustan jouhevan vaihdon myöhemmin
    Mikäli valittua blogialustaa halutaan myöhemmin vaihtaa, törmätään usein erilaisiin haasteisiin, kirjoitusten osoiterakenteiden muuttuessa. Mikäli blogi on kuitenkin pitkään jo toiminut omalla domainosoitteellaan, helpottuu siirto osoitteen pysyessä samana. Domainin hallinnointi mahdollistaa myös erilaisten uudelleenohjausten teon vanhoilta osoiterakenteilta uusiin.

    Joissain tapauksissa myös blogialustan tarjoaja voi myös mennä konkurssiin tai muuten vain lopettaa toimintansa. Tällöin blogialustan antama osoite katoaa myös samassa rytäkässä ja pahimmassa tapauksessa koko homma täytyisi aloittaa tyhjältä pohjalta.

Miksi .blog domain sitten on hyvä valinta blogin verkkotunnukseksi

Yksi selkeä syy voi olla haluttujen osoitteiden puute. Useimmiten suositut nimet ovat jo varattuja .com päätteellä sekä monesti myös kotimaisella .fi päätteellä.
Vaikka eri verkkotunnuspäätteitä onkin markkinoilla useita satoja erilaisia, on .blog kiistatta hyvin tunnistettavissa blogisivuston osoitteeksi.

.blog domainrekisteröinnin hinta

Zonerilta saat rekisteröityä oman .blog domainin hintaan 30€ +alv. / vuosi.

Ota yhteys asiakaspalveluumme sähköpostitse: myynti@zoner.fi

The post .Blog domain – bloggaajan verkkotunnus appeared first on Zoner Web Hosting.

SSL-salaus: 3 syytä miksi jokaisen sivuston tulisi käyttää salausta

$
0
0

SSL-salaus suojaa liikenteen sivuston palvelimen ja kävijän selaimen välillä. Tässä kirjoituksessamme aiheenamme on SSL-salauksen käyttöönotto ja miksi SSL-salaus kannattaa ottaa käyttöön kaikilla verkkosivustoilla.

Mikä ihmeen SSL?

SSL-salauksella tarkoitetaan protokollaa, jolla suojataan tietoliikennettä IP-verkkojen yli. Lyhenne SSL muodostuu sanoista Secure Sockets Layer.

Salauksella pyritään estämään arkaluontoisten tietojen päätyminen ulkopuolisten käsiin. Esimerkiksi verkkokaupoissa usein käsitellään tietoja, joiden päätyminen vääriin käsiin aiheuttaisi paljon harmia.

Varsinaisen salauksen lisäksi tarvitaan lähes poikkeuksetta myös SSL-sertifikaatti, joka on kolmannen osapuolen vahvistus sille, että sivuston liikenne on todella salattu.

3 syytä miksi jokaisen sivuston tulisi käyttää SSL-salausta

Mielestäni jokaisen sivuston tulisi jo käyttää SSL-salausta. Ohessa on kolme hyvää syytä salauksen käyttöönottoon.

1. Salaus suojaa käyttäjän yhteyden palvelimelle

Kuten ylempänä jo käsittelimme, on SSL-salauksen tarkoitus suojata yhteys käyttäjän selaimen sekä sivuston palvelimen välillä. Tämä estää, ettei ulkopuolinen taho pääse välissä käsiksi esimerkiksi sivuston käyttäjän tunnuksiin tai asiakastietoihin, joita sivustolle täytetään.

Esimerkiksi avoimen WLAN-verkon käyttö mahdollistaisi muussa tapauksessa tietojen ”salakuuntelun” ulkopuolisten toimesta.

2. SSL tuo luotettavuutta

SSL-salaus estää selainten varoitus-ilmoituksia. Moni onkin jo varmaan huomannut törmänneensä erilaisiin selaimen antamiin varoitusteksteihin, käyttäessään suojaamattomia verkkosivustoja.

Esimerkiksi Chrome-selaimen uusin versio varoittaa selaimen käyttäjiä, mikäli sivustolle syötetään tietoa, mutta sivusto ei hyödynnä SSL-salausta.

SSL-salaus, Chrome varoitus

Tulevaisuudessa Chrome, sekä todennäköisesti muutkin selaimet, tulevat antamaan varoituksia entistäkin näkyvämmin selainten käyttäjille kaikilla sivustoilla, jotka eivät käytä SSL-salausta.

3. SSL parantaa sijoituksia hakukoneissa

SSL-salauksen käyttöönotto vaikuttaa positiivisesti myös sivuston sijoituksiin Googlen hakukonetuloksissa. Google on virallisesti todennut, että SSL-salaus on yksi monista muuttujista, joka huomioidaan laskettaessa sivujen sijoituksia hakukoneen tulossivuilla.

Kuinka salaus otetaan käyttöön sivustolla?

Salauksen käyttöönotto on aina kaksivaiheinen prosessi. Tarvitaan varsinainen SSL-tuki sekä myös muutoksia sivustolle, jotta se osaisi hyödyntää salausta.
ssl-suojaus kotisivuilla

SSL-tuki ja SSL-sertifikaatti

Alkuun tarvitset palvelimelle tuen SSL-salausta varten sekä SSL-sertifikaatin. Zonerin webhotelliasiakkaat voivat suoraan hyödyntää seuraavaa ohjetta:
https://tuki.zoner.fi/index.php?/Knowledgebase/Article/View/89/1/lets-encrypt-sertifikaatin-kayttoonotto

Muutokset sivustolle

Salauksen käyttöä varten tarvitaan sivustolle myös tehdä muutoksia, että kaikki tiedostot varmasti ladataan salatulla https protokollalla.

Useimmissa julkaisujärjestelmissä ja verkkokauppaohjelmistoissa, on sisäänrakennettuja toimintoja SSL-salauksen käyttöönotolle tai vähintään lisäosia, joilla tämä automatisoituu. Esimerkiksi suosittua WordPress julkaisujärjestelmää varten olemme myös tehneet valmiin ohjeen:
SSL-salauksen käyttöönotto WordPress -sivustolla

Lisäksi on suositeltavaa myös tehdä kävijäliikenteen ohjaus siten, että kaikki http:// alkuisella osoitteella sivustolle pyrkivät, ohjataan automaattisesti käyttämään https:// muotoista osoitetta. Tarvittaessa konsultoi kotisivujen toteuttajaa sivuston muutosten osalta.

SSL-salaus webhotellissa

SSL-salaus webhotelliasiakkaille on lähtökohtaisesti ilmaista. Uusimmat webhotellit sisältävät veloituksetta HTTPS tuen jaetulla IP-osoitteella sekä myös mahdollisuuden luoda ilmaisia Let’s Encrypt SSL sertifikaatteja. Lue lisää Let’s Encrypt sertifikaateista täältä.

SSL-salaus webhotelliasiakkaille on lähtökohtaisesti ilmaista

SSL-salaus jaetulla IP-osoitteella

Webhotelleissa hyödynnetään salauksen mahdollistavan SNI:n (Server Name Indication) avulla. SNI-salauksesta käytetään usein myös termia jaettu salaus, koska se ei vaadi omaa IP-osoitetta, vaan saman palvelimen samalla IP-osoitteella, voi käyttää useita eri sertifikaatteja.

Koska SNI on hieman uudempi keksintö, ei salaus toimi kaikkein vanhimmilla laitteilla oikein. Itse SNI-salausta käyttävät sivustot toki toimivat myös vanhemmilla laitteilla, mutta selain todennäköisesti herjaa kävijälle sertifikaatin luotettavuudesta. Onneksi näiden laitteiden ja selainten käyttö on jo todella marginaalista.

Salaus, jaetulla IP-osoitteella, ei toimi hyvin vanhoilla selaimilla / laitteilla, kuten:

  • Internet Explorer 6 tai aiempi versio
  • Mikä tahansa IE selain Windows XP tai vanhemmalla Windows -käyttöjärjestelmällä
  • Safari Windows XP tai vanhemmalla Windows -käyttöjärjestelmällä
  • BlackBerry OS 7.1 tai vanhempi
  • Windows puhelimet 6.5 tai vanhempi versio
  • Android oletusselain 2.x versioissa
  • Nokia oletusselain Symbian -puhelimissa
  • Opera -selain Symbian -puhelimissa

Oma IP-osoite ja SSL-suojaus

Webhotelleihin on aina mahdollista tilata myös oma yksilöllinen IP-osoite lisäpalveluna asiakaspalvelumme kautta. Yksilöllinen IP-osoite mahdollistaa salauksen toiminnan myös vanhemmilla selaimilla ja laitteilla.

SSL-salaus virtuaalipalvelimella

Virtuaalipalvelin sisältää useimmiten aina oman julkisen IP-osoitteensa, jolloin salauksen käyttöönotto tarvitsee vain sertifikaatin sekä salauksen asennuksen palvelimelle.

Virtuaalipalvelin antaa lisäksi myös enemmän mahdollisuuksia räätälöidä sivustokohtaisempia tietoturvaratkaisuja.

The post SSL-salaus: 3 syytä miksi jokaisen sivuston tulisi käyttää salausta appeared first on Zoner Web Hosting.

Ulkomaanmyynti ja arvonlisäveron laskeminen verkkokaupassa

$
0
0

Verkkokauppa on globaali markkina, jonka kasvu on vasta pääsemässä vauhtiin. Tämä tarjoaa myös suomalaisille verkkokauppiaille mahdollisuuden laajentaa toimintaansa rajojen ulkopuolelle.

Verkkokaupankäyntiin liittyy kuitenkin monia säännöksiä, joista kauppiaan täytyy olla tietoinen. Tässä kirjoituksessa käsitellään arvonlisäveron käsittelyä ja veloitusta yhdessä Easy Accounts yrittäjä ja kirjanpitäjä Jere Lopperin kanssa.

ulkomaanmyynti verkkokaupassa

Arvonlisäverot EU:n sisällä

Terve Jere, saat varmasti työsi puolesta vastailla paljon kysymyksiin kirjanpitoon ja verotukseen liittyen. Onko jotain sellaisia kysymyksiä, jotka toistuvat verkkokauppiaiden osalta ulkomaille kohdistuvissa myynneissä?

”Kyllä, erityisesti aloittavilla verkkokauppiailla on runsaasti kysymyksiä arvonlisäverotusta koskevissa asioissa. Toisinaan myös monille pitkään verkkokauppaa pitäneille voi tulla yllätyksenä, että EU:n sisällä tapahtuvassa kaupankäynnissä arvonlisäveroa maksetaan lähtökohtaisesti tilaajan kotimaahan, kyseisen maan veroasteen mukaisesti.”

Tavaramyynti kuluttajille

Verkkokauppiaan täytyy siis rekisteröityä ja tilittää arvonlisäveron osuus tilaajan maahan?

”Suora lainaus Euroopan komission ohjeesta:

Jos yritys myy ja lähettää tavaroita toisessa EU-maassa asuville kuluttajille, sen on rekisteröidyttävä kyseisessä maassa ja laskutettava tavaroista arvonlisävero maan alv-kannan mukaisesti, paitsi jos sen vuosimyynnin kokonaisarvo kyseiseen EU-maahan on maan asettamaa raja-arvoa alhaisempi (35000 tai 100000 euroa).

tavaramyynti kuluttajille
Pienemmissä verkkokaupoissa tämä raja ei siis välttämättä koskaan tule vastaan, mutta mikäli kauppaa on paljon esimerkiksi Ruotsiin, voi maakohtainen raja 320 000 kruunua, eli n. 35 000€ tulla helposti vastaan. Tällöin kauppias on velvollinen rekisteröitymään Ruotsin arvonlisäverorekisteriin ja tilittämään maksut tämän mukaisesti. Tässä tapauksessa myös ruotsalaisilta asiakkailta perittävä yleisen arvonlisäveron osuus tulee verkkokaupassa olla Ruotsin arvonlisäveron mukainen 25% kotimaisen 24% sijasta.

Verkkokauppiaan kannattaakin seurata ja arvioida tarkasti myyntinsä rajoja maakohtaisesti. Yrityksen täytyy rekisteröityä kyseisessä maassa arvonlisäverovelvolliseksi viimeistään siitä toimituksesta alkaen, josta alaraja ylittyy. Yritys voi rekisteröityä arvonlisäverovelvolliseksi myös etukäteen, jolloin arvonlisäverot maksetaan kyseiseen maahan riippumatta vuosittaisista summista.

Useimmissa verkkokauppa-alustoissa voi helposti määrittää eri arvonlisäverokannat tilaajan osoitteen, eli maan mukaisesti, jolloin tilauksen summat ja veroineen menevät oikein.”

Maakohtaiset rajat EU-maittain:

Jäsenvaltio Rahayksikkö Raja-arvo
Alankomaat EUR 100 000
Belgia EUR 35 000
Bulgaria BGN 70 000
Espanja EUR 35 000
Irlanti EUR 35 000
Iso-Britannia GBP 70 000
Italia EUR 35 000
Itävalta EUR 35 000
Kreikka EUR 35 000
Kypros EUR 35 000
Latvia LVL 24 000
Liettua LTL 125 000
Luxemburg EUR 100 000
Malta EUR 35 000
Portugali EUR 35 000
Puola PLN 160 000
Ranska EUR 100 000
Romania RON 118 000
Ruotsi SEK 320 000
Saksa EUR 100 000
Slovakia EUR 35 000
Slovenia EUR 35 000
Suomi EUR 35 000
Tanska DKK 280 000
Tšekki CZK 1 140 000
Unkari HUF 8 800 000
Viro EUR 35 151

Poikkeuksena EU:n sisällä ovat erityisalueet, joissa sääntöä ei sovelleta:

  • Ahvenanmaa
  • Ranskan merentakaiset departementit
  • Büsingenin alue
  • Helgolandin saari
  • Athosvuori
  • Campione d’Italia
  • Luganonjärven Italialle kuuluvat vesialueet
  • Livigno
  • Kanariansaaret
  • Ceuta
  • Melilla
  • Kanaalisaaret
  • Gibraltar

Palveluiden myynti kuluttajille

Kuinka toimitaan, jos kuluttajille myydään tavaroiden sijasta palveluita?

”Palveluiden laskutus menee yrityksen oman maan alv-kannan mukaisesti. Televiestintä-, lähetys- ja sähköiset palvelut verotetaan kuitenkin aina ostajan sijoittumismaassa. Käytännössä laskutus tapahtuu siis kohdemaan alv-kannan mukaisesti.”

Tavaramyynti yrityksille

Onko yritysten välisessä kaupassa erityistä huomioitavaa?
tavaramyynti yrityksille
”Yritys voi myydä ilman arvonlisäveroa tuotteita toiselle yritykselle EU:n sisällä, kunhan sillä on voimassa oleva VAT-numero. Mikäli VAT-numero ei ole voimassa, noudatetaan samoja periaatteita, kuin tavaramyynnissä kuluttajille.”

Kuinka VAT-numero tarkistetaan?

”Monissa verkkokaupoissa on onneksi mahdollista hyödyntää automaattista VAT-tarkistusta, jolloin kauppa tarkistaa syötetyn numeron pohjalta, onko kyseiselle asiakkaalle lupa myydä verovapaasti. Näin kauppa osaa myös käsitellä veron osuuden oikein tilausvaiheessa.

Muussa tapauksessa yritysten väliset kaupat kannattaa hoitaa esimerkiksi proforman avulla ja ennen kauppoja tarkistaa kauppakumppanin VAT-tunniste käsin vaikkapa Euroopan komission sivuilta:
http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/?locale=fi

Palveluiden myynti yrityksille

Kuinka arvonlisäverotus menee myydessä palveluita yritykselle?

”Palveluiden osalta arvonlisäverotus menee samalla tavalla kuin tavarakaupassa. Arvonlisäveroa ei yleensä laskuteta. Myynnissä sovelletaan käännettyä arvonlisäveromenettelyä, jossa yritysasiakkaat maksavat palveluista sijoittumismaansa alv-kannan mukaista arvonlisäveroa.”

Arvonlisäveroton myynti EU:n ulkopuolelle

Onko EU:n ulkopuolisessa kaupassa joitain erityisiä piirteitä, jotka tulisi ottaa huomioon?

”Lähtökohtaisesti EU:n ulkopuolisiin maihin tilatuista tuotteista ja palveluista ei veloiteta arvonlisäveroa. Poikkeuksena palvelut, joita kuitenkin käytetään toisessa EU-maassa. Verkkokauppias saa vähentää omassa verotuksessaan arvonlisäveron, jonka se on itse maksanut palveluiden tarjoamiseen liittyvistä kustannuksista.

Verkkokauppiaan kannattaa kuitenkin varoa käyttämästä markkinoinnisaan termejä verovapaa tai tax free, koska tilaaja joutuu kuitenkin mahdollisesti itse maksamaan tilatusta tuotteesta arvonlisäveroa, oman kotimaansa säädösten mukaisesti. Tietyissä tapauksissa kauppiaalla on toki myös mahdollisuus kantaa ja maksaa nämä verot tilaajan puolesta, jolloin tilaajan ei tarvitse itse tehdä erillisiä selvityksiä arvonlisäveron osuudesta.”

EU:n alv-sääntöjä sovelletaan kuitenkin myös EU:n ulkopuolella seuraavilla alueilla:

  • Monaco
  • Mansaari
  • Yhdistyneen kuningaskunnan tukikohdat Kyproksella

Kiitos Jere, kirjanpitopalveluita etsivien kannattaa tutustua Easy Accountsin kotisivuihin osoitteessa: https://easyaccounts.fi/

The post Ulkomaanmyynti ja arvonlisäveron laskeminen verkkokaupassa appeared first on Zoner Web Hosting.

WordPress.com kotisivujen siirto webhotelliin

$
0
0

Mikä ihmeen WordPress.com ja WordPress.org? Kuinka suositun julkaisujärjestelmän kaksi eri versiota eroavat toisistaan ja miten sivuston muutto niiden välillä onnistuu.

Tässä kirjoituksessa käymme läpi WordPress.com ja WordPress.org versioiden eroja, sekä ohjeistamme, kuinka WordPress.com palvelusta luodut kotisivut saa siirrettyä omaan palvelintilaan, eli useimmiten webhotelliin, asennettavaan WordPress-versioon.

WordPress.com ja WordPress.org versioiden erot

Alkuun lienee hyvä selventää, että WordPress julkaisujärjestelmästä on olemassa kaksikin versiota, joka voi helposti tuntua alkuun hämmentävältä. Vaihtoehtoina on kaupallinen, kotisivukonemainen, WordPress.com sekä ilmainen omaan palvelintilaan asennettava niin sanottu WordPress.org -versio.

WordPress.com

wordpress
WordPress.com on Automattic -nimisen yrityksen omistama ja ylläpitämä palvelu, joka pyörii WordPress julkaisujärjestelmällä.

Myös WordPress.com palvelusta on olemassa maksuton versio, joka mahdollistaa oman sivuston käytön *.wordpress.com muotoisella osoitteella. Oman verkkotunnuksen käyttöä varten vaaditaan jo maksullinen palvelutaso.

Erityisesti monet bloggaajat ja aloittelevat yrittäjät aloittavat ilmaisilla WordPress.com kotisivuilla, jotka vaativat hyvin vähän omaa osaamista alkuun. Kun sivuston vaatimukset kasvavat ja palvelun rajoitukset alkavat tulla vastaan, siirtyvät monet käyttämään taas omaa WordPress.org asennusta.

WordPress.org

WordPress.org versio on ilmainen, omaan palvelintilaan asennettava, ohjelmisto, jonka kehitykseen osallistuvat lukuisat käyttäjät ympäri maailman. Jokainen asennus on yksilöllinen ja täysin kustomoitavissa oman halun ja osaamisen mukaan. Oma asennus tuo myös vastuuta ohjelmiston päivitysten suhteen.

WordPress.org on suoraan myös sivuston osoite, josta julkaisujärjestelmän viralliset kotisivut, ohjeet, käännökset, keskustelufoorumit ja erilaiset ladattavat tiedostot löytyvät.

Sisältöjen siirto WordPress-versioiden välillä

Usein WordPress.com palvelun rajoitusten takia, on tarve siirtyä käyttämään omaan palvelintilaan asennettavaa WP-versiota. Koska järjestelmät ovat lähtökohtaisesti samaa ohjelmistoa, on vaihdos mahdollinen, joskin vaatii pientä työtä.

Alkuun on tärkeä huomioida, että asennettuja lisäosia ja ulkoasuteemoja ei voi siirtää, eli sivusto ei siirry sellaisenaan. Pystyt kuitenkin siirtämään kaikki tuottamasi sisällöt, kuten artikkelit ja sisältösivut WordPressin sisäänrakennettujen tuo/vie -ominaisuuksien avulla.

Seuraavat kohdat ohjeistavat, kuinka siirto onnistuu.

1. Asenna uusi WordPress-asennus

Alkuun tarvitset siis uuden WordPress-asennuksen. Asennus onnistuu helposti webhotellistamme löytyvän Installatron asennusohjelman avulla.

Löydät ohjeen WordPress-julkaisujärjestelmän asentamiseen oheisesta kirjoituksestamme:
https://www.zoner.fi/wordpress-julkaisujarjestelman-asennus-webhotelliin/

Mikäli sinulla ei vielä ole webhotellia, löydät vaihtoehtomme täältä:
https://www.zoner.fi/webhotellit/

2. Asenna haluamasi ulkoasuteema ja lisäosat

Seuraavaksi asenna käyttöösi haluamasi ulkoasuteemat ja lisäosat. Voit hyödyntää tähän esimerkiksi suoraan julkaisujärjestelmän sisältä löytyvää WordPress.org pankkia, josta voit hakea ja asentaa tuhansia teemoja, samaan tapaan kuin WordPress.com palvelussakin. Uutena ominaisuutena voit myös asentaa muita kaupallisia lisäosia ja ulkoasuteemoja, joita voit ostaa ja ladata useilta eri myyntisivustoilta.

Määritä myös muut WordPress-asetukset tässä vaiheessa haluamaasi pisteeseen.

3. Hae nykyiset sisältösi WordPress.com palvelusta

Seuraavaksi haetaan sisältö vanhasta palvelusta talteen omalle koneelle.
Kirjaudu oman sivustosi hallintapaneeliin ja valitse osio Työkalut -> Vie.

WordPress Työkalut Vie

WordPress.com tarjoaa kahta erilaista mahdollisuutta siirrolle. Maksullista siirtoa heidän toimestaan rajattujen palveluntarjoajien ylläpitoon sekä ilmaista siirtomahdollisuutta. Valitse näistä ilmainen, eli Free ja Start Export

WordPress Start export

Nyt ohjelma pyytää sinua valitsemaan kaikki sisällöt, jotka haluat sisällyttää vientitiedostoon. Valitse lähtökohtaisesti Kaikki sisältö ja paina Lataa vientitiedosto.

lataa vientitiedosto

Nyt sinun pitäisi saada koneellesi xml-muotoinen tiedosto, joka sisältää sivustosi sisällön.

4. Vie xml-tiedosto uuteen WordPress-asennukseesi

Kirjaudu alkuun uuden WordPress-asennuksesi hallintapaneeliin ja valitse osio Työkalut -> Tuo.

WordPress Työkalut Tuo

Seuraavaksi valitaan mistä lähteestä tuotava aineisto on. Valitse WordPress ja sen alta asenna nyt, mikäli olet ensimmäistä kertaa tuomassa aineistoa tähän asennukseen.

WordPress asenna nyt

Ohjelma pyytää asentamaan alkuun toiminnon, joka mahdollistaa tuonnin. Tämän jälkeen pääset eteenpäin valitsemalla Käynnistä tuontityökalu.

WordPress käynnistä tuontityökalu

Seuraavaksi pääset valitsemaan ja tuomaan aiemmin lataamasi xml-tiedoston asennukseen. Valitse alkuun Selaa -painike, etsi ladattu tiedosto omalta koneeltasi ja valitse Tuo tiedosto.

valitse wxr-tiedosto

Sinun tulee vielä määrittää minkä uuden asennuksen käyttäjätunnuksen alle, vanhat tuotavat kirjoitukset määritetään. Voit määrittää uuden luotavan käyttäjän tai valita pudotusvalikosta jo olemassa oleva käyttäjätunnus.

Lopuksi valitaan kohdasta Tuo liitteet, haluatko, että asennus lataa myös kirjoitusten ja sivujen yhteydessä olevat mediatiedostot uuteen asennukseen.

tuo kirjoittaja

Latauksessa voi kestää jonkin aikaa, jonka jälkeen saat näkyviisi onnistumisesta ilmoituksen.

wordpress tuonti

Nyt sisältöjen pitäisi olla tuotuna uuteen asennukseen. Muista kuitenkin tarkistaa sivuston toiminta huolellisesti läpi.

The post WordPress.com kotisivujen siirto webhotelliin appeared first on Zoner Web Hosting.

Zonerin webhotellit siirtyivät pilveen

$
0
0

Moni on varmasti huomannut meillä viime aikoina tiedotettuja ja toteutettuja palvelinpäivityksiä. Vanhoja palvelinympäristöjä uusitaan nykyaikaisempaan ja huomattavasti vikasietoisempaan pilviympäristöön.

Tässä kirjoituksessa käymme läpi webhotellien teknistä uudistusta ja sen tuomia etuja asiakkaillemme. Uudistuksesta on kertomassa Zonerin palvelintekniikasta vastaava Jani Willberg.

Zoner webhotellit - Jani Willberg

Vikasietoinen pilviympäristö

Terve Jani. Kerrotko alkuun pääpiirteittäin miksi ja mitä uudistuksessa tehdään?

”Uudistuksessa siirretään asiakkaidemme webhotellit yksittäisiltä fyysisiltä palvelinlaitteilta erilliseen vikasietoiseen pilviympäristöön. Ympäristöä kuvaa termi High availability (HA), joka käytäntönä pyrkii siihen, että järjestelmä on aina käyttäjän käytettävissä.

Pilviympäristössä on toki edelleenkin käytössä tehokkaita fyysisiä palvelinlaitteita, mutta itse webhotelleja ei ole enää sidottu yksittäiseen fyysiseen palvelinkoneeseen samaan tapaan kuin aiemmin, vaan pilvi tarjoaa resursseja laajemmassa kaavassa.”
vikasietoinen webhotelli
Miksi muutos tehdään juuri nyt?

”Palveluitamme kehitetään jatkuvasti, erityisesti asiakkaiden toiveiden ja vaatimusten pohjalta. Asiakkaamme ovat yhä tietoisempia palvelinten nopeuden sekä mahdollisten katkosten vaikutuksista oman sivuston toimintaan. Yhä useammilla sivustoilla myös tehdään suoraa liiketoimintaa esimerkiksi tilausten muodossa. Meidän tarkoituksemme onkin tarjota asiakkaillemme ennen kaikkea laatua.

Uudistus mahdollistaa siis paremman webhotellipalvelun tarjoamisen sekä toimii luontaisena jatkumona, kun moni nykyisistä fyysisistä webhotellipalvelimistamme on elinkaarensa (n. 3 vuotta) loppupuolella.”

Uudistus vähentää monia riskitekijöitä, esimerkiksi laiterikkojen osalta, jotka voisivat aiheuttaa asiakkaillemme käyttökatkoksia.

Mitä vikasietoisuus tarkoittaa käytännössä?

”Uudistus vähentää monia riskitekijöitä, esimerkiksi laiterikkojen osalta, jotka voisivat aiheuttaa asiakkaillemme käyttökatkoksia. Katkoksia voi toki ilmaantua uudistuksesta huolimatta, mutta erityisesti katkosten kesto lyhenee huomattavasti.”

Mitä muita etuja uusi ympäristö tuo asiakkaillemme?

”Uusi palvelinympäristö mahdollistaa isompien levytilojen tarjoamisen webhotelleissa. Webhotellipaketit onkin juuri uudistettu asiakkaiden toivomuksesta vastaamaan paremmin nykysivustojen kasvaneisiin tarpeisiin.

Myös webhotellin tehot ovat jatkossakin huippuluokkaa. Palvelinten, ja sitä kautta kotisivujen nopeus, on yksi suurimpia kilpailuvalttejamme, josta pidetään tiukasti kiinni.”

Säilyykö asiakkaiden data jatkossakin Suomessa?

”Kyllä, kaikki palvelimet ja asiakkaidemme webhotellit tietoineen säilytetään jatkossakin turvallisesti Helsingin ja Espoon laitetiloissamme. Tämä näkyy positiivisesti myös sivustojen vasteajoissa.”

The post Zonerin webhotellit siirtyivät pilveen appeared first on Zoner Web Hosting.

GDPR lähestyy, oletko valmis?

$
0
0

Toukokuun 25. päivä on tärkeä päivämäärä kaikille toimijoille, jotka käsittelevät henkilötietoja sähköisesti. Tällöin astuu voimaan koko Euroopan Unionin laajuinen General Data Protection Regulation -asetus, joka on sellaisenaan voimassa olevaa lainsäädäntöä myös Suomessa.

Tässä kirjoituksessa tutustumme hieman GDPR:n tavoitteisiin ja vaatimuksiin yritysten, kuten verkkokaupan näkökulmasta.

General Data Protection Regulation

gdpr-asetus
Alkuun lienee hyvä selventää, mikä tämä puhuttu GDPR oikein on ja miksi se on laadittu?

Asetuksen tarkoituksena on siis yhtenäistää henkilötietoja käsittelevä lainsäädäntö koko EU:n alueella, sillä aiemmin käytäntö on ollut hyvin kirjavaa eri maissa. Tavoitteena on myös nykyaikaistaa lainsäädäntöä aikana, jolloin henkilötiedot ovat monien suurten kansainvälisten yritysten, kuten Facebookin ja Googlen toiminnan kulmakiviä.

Ketä ja mitä asetus koskee?

general data protection regulation
Tuleva asetus koskee kaikkia tahoja, jotka käsittelevät Euroopan Unionin asukkaiden henkilötietoja. Asetus ja vaatimukset koskevat myös EU:n ulkopuolisia yrityksiä. Tarkennuksena, että asetuksella säädellään nimenomaan luonnollisten henkilöiden henkilötietojen käsittelyä.

Asetus ei siis koske oikeushenkilöiden ja erityisesti oikeushenkilön muodossa perustettujen yritysten henkilötietojen käsittelyä, kuten oikeushenkilön nimeä, oikeudellista muotoa ja yhteystietoja.

Puhtaasti B2B-toimintaan keskittyvien yritysten ei silti kannata vielä huokaista helpotuksesta. Yksityiset elinkeinonharjoittajat eivät ole erillisiä oikeushenkilöitä, joten oman käsitykseni mukaan heidän tietoja suojaa samat määräykset kuin yksityishenkilöitäkin. Kotisivut ja muut liiketoiminnan prosessit voivat myös hyvin tallentaa ja käsitellä asetuksen alaisia tietoja, myös muiden satunnaisten käyttäjien osalta.

Mikä lasketaan henkilötiedoksi?

Henkilötietoja ovat lähtökohtaisesti kaikki tiedot, joiden avulla voidaan yksilöidä yksittäinen käyttäjä. Selkeiden nimi, osoite- ja yhteystietojen lisäksi henkilötiedoiksi voidaan laskea myös erilaiset asiakasnumerot sekä IP-osoitteet, sijainti- ja evästetiedot, joita kerätään ja tallennetaan kotisivujen kautta.

Termit haltuun!

Rekisterinpitäjä, käsittelijä, rekisteröity… Kerrataan lyhyesti keitä sopassa on mukana.

Rekisterinpitäjä on henkilötietorekisteristä vastuullinen taho, eli esimerkiksi verkkokauppaa harjoittava yritys. Käsittelijä taas on sellainen taho, joka käsittelee toiminnassaan kyseisen verkkokaupan asiakasdataa, kuten vaikkapa verkkokaupan kirjanpitäjä tai palvelintilan tarjoaja, kuten Zoner, jonka palvelimille tieto tallentuu. Rekisteröity taas tarkoittaa luonnollista henkilöä, jonka tietoja rekisterissä käsitellään.

Lisäksi yritys voi joutua nimittämään / vapaaehtoisesti nimittää erillisen Tietosuojavastaavan, jolle on myös säädetty erilaisia vastuita ja tehtäviä henkilötietorekisterin osalta.

Vaatimuksia, oikeuksia ja uhkasakkoja

Tuleva asetus sisältää paljon tiukennuksia ja vaatimuksia tietojenkäsittelyn osalta. Vaikka monet vaatimuksista ovat haastavia ja osin tulkinnanvaraisiakin, on asetuksen perusperiaate selkeä ja ymmärrettävä. Yritysten tulisi kerätä ja käsitellä vain sellaisia henkilötietoja, joita toiminnan osalta tarvitaan ja joihin asiakkailta on myös suostumus.

Oikeus henkilötietojen käsittelyyn

Selkeä vaatimus on, että henkilötietojen käsittelyyn täytyy olla oikeus. Oikeus voi muodostua esimerkiksi tilatun palvelun osalta, eli tietoja tarvitaan palvelun toimittamista varten. Oikeus käsittelyyn voi myös muodostua rekisteröidyn erillisestä selkeästä suostumuksesta. Esimerkiksi rekisteröity tilaa yrityksen uutiskirjeen erillisen lomakkeen kautta. Oikeus voi muodostua myös jonkin muun lain osalta. Esimerkiksi .fi verkkotunnuksia käsittelevään lakiin, Tietoyhteiskuntakaareen, on kirjattu, että .fi verkkotunnuksen välittäjällä on automaattisesti oikeus käsitellä verkkotunnuksen haltijan henkilötietoja.

Kerättyjä henkilötietoja ei kuitenkaan voi käyttää aivan mihin tahansa, vaan juurikin siihen tarkoitukseen, johon niiden osalta on oikeus muodostunut. Mikäli tämä oikeus myöhemmin poistuu, ei henkilötietoja enää saisi käsitellä tai säilyttää.

Rekisterinpitäjällä on myös osoitusvelvollisuus siitä, että GDPR-asetusta noudatetaan. Tämä tarkoittaa, että erilaiset prosessit, kuten tietojen keruu, säilyttäminen ja poistaminen dokumentoidaan.

Rekisteröidyn oikeudet

gdpr oikeudet
Isoimmat muutokset toimintaan tulevat rekisteröityjen oikeuksien osalta. Oikeuksia ovat:

  • Oikeus saada tallennetut tiedot nähtäväksi
  • Oikeus saada tietoja muutetuksi
  • Oikeus saada tietonsa itselleen koneellisesti luettavassa muodossa
  • Oikeus vastustaa ja rajoittaa asiakastietojen käsittelyä
  • Oikeus tulla unohdetuksi
  • Oikeus tulla informoiduksi tietosuojan rikkoutumisesta

Sakot ja sanktiot

Suurin uutisoitu huomio on kiinnitetty luonnollisesti sanktioihin, joista on myös asetuksessa säädetty. Suurimmillaan yritys voidaan tuomita rikkomuksista sakkoihin, jotka vastaavat 4% yrityksen liikevaihdosta maksimissaan 20 miljoonaan euroon asti. Luonnollisesti ennen sakotusta on käytössä myös pehmeämpiä keinoja, kuten varoituksia, huomautuksia sekä velvoittavia määräyksiä.

Mitä jokaisen yrityksen olisi hyvä alkuun tehdä

Tässä vaiheessa on hyvä jo kartoittaa ja sisäistää tärkeimpiä asioita henkilötietojen keruun ja käsittelyn osalta. Muun muassa Tietosuojavaltuutetun Toimisto on julkaissut ohjeistuksia GDPR-asetukseen valmistautumiseen:
http://www.tietosuoja.fi/material/attachments/tietosuojavaltuutettu/tietosuojavaltuutetuntoimisto/oppaat/1Em8rT7IF/Miten_valmistautua_EUn_tietosuoja-asetukseen.pdf

Zoner ja GDPR

Koska Zoner toimii myös asiakkaidensa asiakasdatan käsittelijänä, olemme erityisen kiinnostuneita aiheesta. Selvitämme ja työstämme parhaillaan asiantuntijoiden kanssa, kuinka GDPR tullaan huomioimaan omassa toiminnassamme.

Tulemme päivittämään ja tiedottamaan vielä lähempänä h-hetkeä, minkälaisia muutoksia Zonerilla asetuksen seurauksena tullaan tekemään. Esimerkiksi asiakkaidemme kanssa voidaan solmia erillinen DPA-sopimus, joka osaltaan auttaa asiakkaitamme täyttämään oman dokumentointivelvollisuutensa.

Lukijalle:

Huomioithan, että kirjoittaja ei ole alaan erikoistunut lakimies, joten kirjoituksessa voi olla myös virheellisiä tulkintoja. Kirjoitusta saatetaan myös täydentää ja muokata sitä mukaa, kun asetuksesta saadaan tarkempia tietoja. Kirjoitusta ei kannata sellaisenaan käyttää omaa toimintaa ohjaavana vaan herätyksenä tutustumaan ja selvittämään GDPR-asetukseen liittyviä velvoitteita ja toimenpiteitä.

Lue General Data Protection Regulation suomeksi

Mikäli tiukka lakiteksti ei pelota ja haluat tutustua aiheeseen syvemmin, suosittelen tutustumaan asetukseen Euroopan Unionin virallisesta lehdestä. Koko GDPR-asetus on luettavissa Suomeksi täältä:
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/?uri=CELEX:32016R0679&from=en

The post GDPR lähestyy, oletko valmis? appeared first on Zoner Web Hosting.


Drupal 17 vuotta – Katsaus Drupal 8-versioon ja tulevaan

$
0
0

Paljon on virrannut vettä Vantaanjoessa siitä, kun Drupalista julkaistiin ensimmäinen virallinen 1.0.0 versio 17 vuotta sitten. Tekninen kehitys on tänä aikana ollut huimaa ja myös yhden miehen kehitystyö on vaihtunut suureen aktiiviseen yhteisöön.

Tässä kirjoituksessa tutustumme hieman Drupaliin sekä mikä on muuttunut nykyisessä Drupal 8 versiossa matkalla kohti tulevaisuutta ja 9 -versiota.

Mikä Drupal oikein on?

Drupal
Virallisen sanakirjamäärityksen mukaan, Drupal on ilmainen, vapaaseen lähdekoodiin perustuva, julkaisujärjestelmä, jota käytetään muun muassa ohjelmistokehyksenä, sisällönhallintajärjestelmänä ja blogialustana. Alusta sisältää toki myös tehokkaita verkkokauppamahdollisuuksia. Alun perin Drupalin on kehittänyt hollantilainen Dries Buytaert ja Drupal termi tulee hollannin kielen sanasta druppel, eli pisara.

Jos kysytään asiaa vaikkapa pitkän linjan Drupal-kehittäjä Angie ”Webchick” Byronilta, Drupal on ennen kaikkea kolme seuraavaa asiaa:

  • Flexible Framework
    Joustava ohjelmistokehys kehitystä varten.
  • Amazing Community
    Loistava yhteisö. Drupalilla on aktiivinen yhteisö, joka myös vastaa ohjelmiston kehitys- ja testaustyöstä.
  • Cutting edge of technology
    Teknologisen kehityksen kärjessä. Koska järjestelmää tehdään usein kehittäjien ehdoilla, edustavat käytetyt ratkaisut monesti sen hetkistä uusinta uutta.

By developers to developers

Drupal on siis aina ollut ennen kaikkea ohjelmistokehittäjien alusta, josta kertoo myös siihen usein yhdistetty määritys ”By developers to developers”, eli karkeasti suomeksi käännettynä Kehittäjiltä kehittäjille.

Ketkä sitten käyttävät Drupalia?

Monet suomalaiset digitoimistot profiloivat Drupalin mielellään ”suurten ja keskikokoisten verkkosivustojen rakentamiseen ja hallintaan”. Sovellus sopii hyvin myös pienempiin toteutuksiin, joskin alustana se vaatii usein enemmän perehtymistä ja osaamista, kuin vaikkapa WordPress. Siksi Drupal onkin useammin laajempien ja alusta asti kustomoitujen toteutusten alustana.

Drupalia käyttää moni tunnettu yritys ja organisaatio. Suomessa sitä käyttää esimerkiksi Yleisradio monissa verkkopalveluissaan. Yrityksistä vaikkapa nokia.com on toteutettu 8-version päälle. Useiden kaupunkien, yliopistojen sekä urheiluseurojen verkkopalvelut ovat myös toteutettu Drupalilla. Esimerkkinä yhden maailman seuratuimman urheiluliigan, koripalloliiga NBA:n kotisivut, nba.com.

Drupal 8

drupal 8
Tuorein Drupalin pääversio kantaa järjestysnumeroa 8, ja vaikka se on julkaistu jo marraskuussa 2015, on se vasta 2017 vuoden aikana kypsynyt siihen pisteeseen, jossa se on korvannut 7-version tuotantokäytössä.

Drupal 8-versiota on luonnehdittu muun muassa puhtaammaksi, paremmin jäsennellyksi ja johdonmukaisemmaksi aiempiin versioihin nähden. Suurina linjoina ovat kehityksessä olleet esillä näkymien integrointi, monikielisyys, sisällön muokkaus, HTML5-tuki, sivujen latausnopeus ja mobiiliystävällisyys.

Versiopäivitykset Drupaliin

Drupal 8-version yksi suurista, ja odotetuista, uudistuksista on versiopäivitysten ennakoitavuus. 8-versio saa uuden versiopäivityksen aina 6kk välein. Alaversio 8.4.0 julkaistiin lokakuun 4. 2017 ja 8.5.0 julkaistaan 7. maaliskuuta 2018. Versiokehitystä voi seurata seuraavalta sivulta:
https://www.drupal.org/core/release-cycle-overview

Päivitykset alaversioiden välillä menevät myös kivuttomasti, mikäli sivusto on toteutettu virallisten ohjeiden ja suositusten mukaisesti. Versioiden muutoksista löytyy myös dokumentaatiota seuraavan linkin kautta:
https://www.drupal.org/list-changes/drupal

Päivitettävyys Drupal 9-versioon

Drupal 8-versiossa on yhtenä pääuudistuksista huomioitu päivitettävyys tuleviin versioihin. Tämä on erittäin positiivista, sillä kaikki Drupalin, ja miksei myös muidenkin julkaisujärjestelmien, asioineet ymmärtävät, kuinka työlästä sivuston päivittäminen voi olla pääversiosta toiseen.

Drupalin kehittäjät ovatkin jo ilmoittaneet Drupal 9-versiota käsiteltävän ikään kuin yhtensä Drupal 8-version alaversiona, jolloin siirtyminen aikanaan 8-versiosta 9-versioon pitäisi sujua kivuttomasti. Näin siis ainakin teoriassa.

Koska Drupal 9 julkaistaan?

Varovaisten arvioiden mukaan, Drupal 9 julkaistaan aikaisintaan loppuvuodesta 2019.

Vanhempien Drupal -versioiden päivitys

Virallisen suosituksen mukaan myös vanhempia Drupal-sivustoja olisi hyvä jo päivittää Drupal 8-versioon, varsinkin jos sivustoa aktiivisesti kehitetään. Mikäli sivusto toimii Drupal 7 -versiolla, ei kuitenkaan mitään pakottavaa tarvetta ole päivitykselle, ennen Drupal 9 julkaisua, joka samalla lopettaa myös tuen 7-version osalta.

Vanhempien Drupal-sivustojen päivityksestä on julkaistu dokumentaatiota täällä:
https://www.drupal.org/docs/8/upgrade/upgrading-from-drupal-6-or-7-to-drupal-8

Drupal ja Zoner

Zonerin palvelimilla pyörii tuhansittain sivustoja, joista osa on luonnollisesti toteutettu myös Drupalilla. Drupal pyöriikin hyvin jo webhotelliympäristössämme, jossa on otettu huomioon sen erinäiset vaatimukset. Drupalin asennus onnistuu myös vaivatta webhotellistamme löytyvän Installatron -asennusohjelman avulla.

Isommille Drupal-sivustoille, ja mikäli käytössä on erilaisia taustaintegraatioita, suosittelemme meidän Teho -webhotelliamme tai virtuaalipalvelinta. Autamme myös mielellämme aina kaikissa palvelintilan valintaan liittyvissä kysymyksissä.

The post Drupal 17 vuotta – Katsaus Drupal 8-versioon ja tulevaan appeared first on Zoner Web Hosting.

Magento verkkokauppa ja sen palvelinvaatimukset

$
0
0

Magento on jo pitkään vakiinnuttanut asemansa avoimen lähdekoodin verkkokauppaohjelmistojen valtiaana, joskin WooCommerce alkaa jo tosissaan haastamaan sen asemaa.

Tässä kirjoituksessa tutustumme hieman Magento 2 -verkkokaupan palvelinvaatimuksiin ja pohdimme, mitä on hyvä ottaa huomioon palvelintilan osalta.

magento palvelinvaatimukset

Magento 2 palvelinvaatimukset

Mitä verkkokaupan palvelimelta sitten vaaditaan? Tähän voi olla vaikea vastata yleispätevästi, koska jokainen sivustototeutus on yksilöllinen, joten sillä voi olla myös hyvin yksilölliset vaatimukset. Tarvittaviin resursseihin vaikuttavat ainakin verkkokaupan kävijämäärät, hallinnasta löytyvien tuotteiden lukumäärät sekä kaupassa käytettävät toiminnallisuudet.

Siinä missä muut suositut verkkokauppaohjelmistot, kuten WooCommerce tai vaikkapa aiemmat Magento 1.x version verkkokaupat, ovat aiemmin toimineet jo edullisemmassa webhotelliympäristössä, on Magento 2 verkkokauppojen osalta vaatimukset kohentuneet huomattavasti palvelintilan osalta. Magento onkin lähtökohtaisesti raskas ohjelmisto, joka vaatii resursseja käytetyltä palvelimelta.

RAM-muisti

Magenton virallisten suositusten mukaan, palvelimella tulisi olla käytössä vähintään 2Gt RAM-muistia, joka rajaa tehokkaasti jo useimmat webhotellit pois laskuista. Huomionarvoista toki on, että verkkokaupan käyttö onnistuu myös pienemmällä muistin määrällä, mutta erityisesti erilaisten lisäosien päivitykset voivat epäonnistua, mikäli muistia ei ole palvelimella riittävästi.

Tämä mainittu 2Gt on siis vain minimivaatimus muistin osalta. Todelliset tarvitut resurssit ovat aina sivustokohtaisia, joihin vaikuttavat niin kävijöiden määrät kuin sivustolle rakennetut toiminnallisuudetkin. Käyttäjä- ja tuotemääriltään laaja verkkokauppa tarvitsee äkkiä enemmän minimisuosituksia enemmän tehoja.

CPU-ytimet

Verkkokauppa tarvitsee myös palvelimelta laskentatehoa, eli prosessoreita. Prosessoreiden määrä riippuu myös hyvin pitkälti kaupan toteutuksesta, sillä erilaiset tehtävät ja toiminnot kaupassa tarvitsevat erilaisia resursseja palvelimelta. Useimmat Magento-kaupat tarvitsevat kuitenkin useampia ytimiä käyttöönsä. Jos minimivaatimukseksi voitaisiin listata maltilliset 1 CPU-ydin ja 2Gt RAM-muistia, niin suosituksena tämä voitaisiin helposti alkuun tuplata, jos sivustolla on jo vakiintunutta elämää asiakkaiden ja tuotteiden muodossa.

PHP

Käytettävä PHP-versio riippuu myös käytetystä Magenton versionumerosta. Täydellisessä maailmassa kaikki tietysti käyttäisivät aina ohjelmiston uusinta versiota, mutta todellisuudessa päivittäminen ei aina ole niin yksinkertainen asia.

Eri Magenton versioilla on siis eri vaatimuksia palvelimen PHP-version suhteen. Oheisesta taulukosta voi nähdä, kuinka Magento 2 kaupat toimivat eri PHP-versioilla.

Magento php

Lisäosien ja ulkoasuteemojen vaatimukset

Ei riitä, että itse Magentoa ja käytettyä palvelinta päivitetään säännöllisesti uusimpien suositusten mukaisesti. Kaupassa on myös usein käytössä useita kolmansien osapuolien teettämiä lisäosia, ulkoasuteemoja ja erilaisia integraatioita toiminnanohjausjärjestelmiin.

On tärkeää huolehtia, että kokonaisuus on hallussa ja käytettyihin lisäpalikoihin on myös tukea ja päivityksiä saatavilla.

Monien lisäosien ja kustomoitujen integraatioiden vaatimukset voivat helposti poiketa uusimpien Magento-versioiden vaatimuksista. Jokin palikka ei välttämättä olekaan yhteensopiva, vaikka jonkin tietyn PHP-version kanssa. Palvelinta ja sen ohjelmistoja määrittäessä, täytyy siis osata huomioida myös erilaisten osien omat vaatimukset. On tärkeää huolehtia, että kokonaisuus on hallussa ja käytettyihin lisäpalikoihin on myös tukea ja päivityksiä saatavilla.

Jaettu ympäristö vai oma virtuaalipalvelin?

Verkkokaupalta vaaditaan jo lähtökohtaisesti parempaa tasoa palvelintilan osalta muun muassa seuraavista syistä:

  • Verkkokaupan latautumisnopeus
    Sivuston latautumisnopeus vaikuttaa suoraan hakukonetuloksiin, konversioon ja viivan alle jäävään tulokseen. Lue lisää sivuston latautumisnopeuden merkityksestä aiemmasta kirjoituksestamme:
    https://www.zoner.fi/kotisivujen-nopeuden-merkitys/
  • Ulkoisten ongelmien minimointi
    Jaetussa palvelintilassa, kuten webhotelleissa, voivat myös muiden asiakkaiden sivustojen ongelmatilanteet vaikuttaa oman verkkokaupan toimintaan. Omassa virtuaalipalvelimessa tämä riski putoaa minimiin.
  • Muokattavuus ja skaalautuvuus
    Palvelimen ominaisuuksia ja asennettuja palvelinohjelmistoja voi olla tarve muokata lennossa. Myös palvelimen tehoja täytyy olla mahdollista muuttaa helposti ja palvelimen täytyy kyetä skaalautumaan verkkokaupan kasvaessa.

Yhteenvetona:

Zoner suosittelee Magento verkkokaupalle omaa virtuaalipalvelinta, joka on täysin räätälöitävissä verkkokaupan tarpeen mukaisesti. Tarjoamamme OnAPP-virtuaalipalvelimet ovat myös skaalautuvia ja perustuvat tuntipohjaiseen hinnoitteluun.

Lue lisää virtuaalipalvelimistamme täältä:
https://www.zoner.fi/virtuaalipalvelin/

The post Magento verkkokauppa ja sen palvelinvaatimukset appeared first on Zoner Web Hosting.

Kuvien optimointi – kaksi näppärää työkalua optimointia varten

$
0
0

Kotisivuja voi optimoida monella tavalla. Usein optimointi kohdistuu sivujen latautumisnopeuden parantamiseen, jossa kuvatiedostot voivat olla suuressa roolissa.

Tässä kirjoituksessa käymme läpi, kuinka yksittäisiä kuvia on mahdollista optimoida siten, että ne säästävät palvelintilaa, kuukausittaista liikennöintiä sekä parantavat näin sivuston latautumisnopeutta.

Kuvien optimointi

Alkuun lienee hyvä selkeyttää miksi kuvia olisi hyvä optimoida ja mitä optimoinnilla oikein tarkoitetaan. Kuvat ovat lähtökohtaisesti sivuston raskaimpia yksittäisiä elementtejä, jotka vievät levytilaa palvelimelta sekä kuluttavat palvelintilaan usein liitettyä kuukausittaista liikennöintikiintiötä.

Mitä enemmän ja mitä raskaampia kuvia sivustolla on, sitä hitaammin se myös latautuu selaimessa kävijälle. Hitaus taas karkottaa kävijöitä ja potentiaalisia asiakkaita, lue aiheesta lisää täältä:
https://www.zoner.fi/kotisivujen-nopeuden-merkitys/

kuvien optimointi

Mitä optimoinnissa sitten tapahtuu?

Optimoinnilla tarkoitetaan yleisesti kuvien kompressointia siten, että sama kuva veisi jatkossa vähemmän tilaa. Tämä saavutetaan vähentämällä kuvassa käytettyjen värien määrää yhdistelemällä hyvin lähellä toisiaan olevia värejä samoiksi. Koska muutokset ovat hyvin hienovaraisia, ei eroavaisuuksia yleensä edes huomaa ihmissilmällä. Kuvatiedostosta myös poistetaan erilaiset exif-tiedot, joillain tarkoitetaan siis vaikkapa kuvaan tallentuneita päivämääriä tai käytetyn kameran tietoja.

Optimointia on toki myös kuvien kuvasuhteiden muokkaaminen valmiiksi haluttuun kokoon. Mikäli sivuston leveys on esimerkiksi 1000px, ja kuva halutaan koko näkymän levyiseksi, on turha ladata leveydeltään tätä suurempaa kuvaa palvelimelle. Vaikka selain osaisikin automaattisesti pienentää kuvan oikeaan kokoon, ladataan se silti alkuun täysikokoisena, joka nostattaa sivun latautumisnopeutta.

Yhteenvetona

  • Optimoidut kuvat vievät vähemmän palvelintilaa ja kuukausittaista liikennöintiä.
  • Kuvien optimointi vaikuttaa parantavasti sivuston latautumisnopeuteen ja sitä kautta myös hakukonesijoituksiin.

Kaksi työkalua kuvien optimointiin

Kuvien käsittelyyn ja optimointiin on olemassa lukuisia selainpohjaisia ohjelmia. Valitsin tähän kirjoitukseen kaksi, joita itse olen testaillut ja havainnut toimiviksi.

TinyPNG

TinyPNG on yksinkertainen ja helppokäyttöinen sovellus, jota itse olen hyödyntänyt optimoinnissa. Sen perusominaisuudet ovat täysin ilmaisia ja ilmaisversiossa voi kerralla käsitellä 20 kuvaa, maksimikoon ollessa 5Mt per kuva. Maksullinen versio mahdollistaa useampien kuvien käsittelyn samanaikaisesti ja nostaa maksimikoon 25Mt per kuva.

Esimerkkinä olen TinyPNG:n avulla käsitellyt webhotellit -sivumme 10 kuvaa. Kuvat olin jo aiemmin tallentanut Photoshopilla nettikäyttöön soveltuviksi ja veivät yhteensä 562Kt tilaa. Kompressoinnin jälkeen samat kuvat veivät enää 209Kt tilaa, joten hyötyä oli hyvinkin merkittävästi.

TinyPNG on tarkoitettu vain PNG ja JPEG -muotoisten kuvien tiedostokoon pienentämiseen ja ainoastaan kompressoi kuvat pienempiin tiedostokokoihin. Se ei siis sisällä ominaisuuksia kuvan muuhun muokkaamiseen, kuten rajaamiseen tai kuvasuhteiden muuttamiseen.

TinyPNG tarjoaa myös erillistä maksullista lisäosaa Photoshopiin, jolla optimoituja kuvia saisi suoraan kuvankäsittelyohjelmasta tallennettuna. Tätä en vielä testannut, mutta todennäköisesti päätyy hankintalistalle.

TinyPNG:n kotisivut löydät täältä:
https://tinypng.com/

Imageresize.org

Toinen kirjoitukseen päässyt työkalu taas puolestaan mahdollistaa myös kuvasuhteiden käsittelyn sekä kuvan rajaamisen. Käytän itse kuvien käsittelyyn aina ensisijaisesti Photoshopia, mutta mikäli koneelta ei kuvankäsittelyohjelmia löydy tai tarve on vain yksittäisille kuville, voivat nettipohjaiset ilmaiset sovellukset, kuten imageresize.org, hyvin riittää hommaan.

Työkalu mahdollistaa muun muassa seuraavat toiminnot:

  • Kuvan rajaaminen, eli croppaus
  • Kuvan kääntäminen 90 asteen kulmassa
  • Kuvan kääntäminen peilikuvaksi
  • Kuvasuhteen pienentäminen helposti, esim. 2000px levyisestä kuvasta -> 500px leveyteen
  • Kuvan tallentaminen eri kuvanlaaduilla, tiedostokoon pienentämiseksi

Imageresize.org kotisivut löydät täältä:
https://imageresize.org/

The post Kuvien optimointi – kaksi näppärää työkalua optimointia varten appeared first on Zoner Web Hosting.

Verkkosivuston kytkeminen Google Search Console -työkaluun

$
0
0

Datan merkitys verkkosivustojen kehittämisessä ja optimoinnissa on korostunut viime vuosina entistäkin enemmän. Kilpailua kun löytyy runsaasti verkosta alalla kuin alalla.

Tässä kirjoituksessa käymme läpi, kuinka verkkosivut saa kytkettyä Google Search Console -työkaluun, joka on aiemmin kulkenut nimellä Google Webmaster Tools (Verkkovastaavan työkalut) Se on täysin ilmainen työkalu havainnollistamaan oman sivuston näkyvyydestä Googlen hakutuloksissa.

Google Search Consolen käyttöönotto

Google Search Consolen käyttöönotto vaatii useita eri työvaiheita, jotka käymme läpi tässä ohjeessa vaihe vaiheelta ja kuvien kera.

1. Luo Google -tili

Google Webmaster Toolsin käyttöönotto vaatii, kuten kaikissa muissakin Googlen palveluissa, alkuun oman Google-tilin luomisen. Mikäli käytät Gmailia, Youtubea tai muuta Googlen tarjoamaa palvelua, on sinulla jo tarvittavat tunnukset ja voit käyttää samaa Google-tiliä myös Google Search Console -tilin luomista varten.

Mikäli sinulla ei ole lainkaan Google -tiliä käytössäsi, voit luoda sen alkuun täältä:
https://accounts.google.com/SignUpWithoutGmail?hl=fi

2. Kirjaudu Google Search Console -tilille

Seuraavaksi suunnataan varsinaisen Search Console -työkalun omille verkkosivuille, jolta varsinaiset operaatiot sivuston liittämiseksi ja seuraamiseksi tapahtuvat.

Pääset kirjautumaan Google Search Console -tilillesi täältä:
https://www.google.com/webmasters/tools/?hl=fi

Anna alkuun sähköpostiosoite, jolla loit Google-tilin.

Google Search Console kirjautuminen

Anna seuraavaksi Google-tilillesi määrittämäsi salasana.

Google Search Console

3. Liitä verkkosivusto Google Search Consoleen

Seuraavaksi liitämme luodulle seurantatilille kaikki verkkosivustot, joita haluamme työkalulla seurata. Tämä onnistuu heti työkalun etusivulta, löytyvän kentän kautta, johon verkkosivuston osoitteen voi liittää.

Syötä kenttään osoite, jossa verkkosivusto toimii ja paina Lisää ominaisuus -painiketta. Suosittelen kopioimaan sivuston etusivun osoitteen selainriviltä, jolloin käytetyt etuliitteet tulevat myös varmasti oikein. Tässä esimerkissä käytän oman isäni verkkosivustoa, joka toimii SSL-salauksen kera osoitteessa https://www.katajaguitars.com/

Google Webmaster Tools

4. Vahvista verkkosivuston omistajuus

Seuraavaksi meidän täytyy vahvistaa, että omistamme kyseisen verkkosivuston. Tämä on fiksua, sillä muutenhan, kuka tahansa pääsisi tietoihin käsiksi tai muokkaamaan sivuston ominaisuuksia Google-hauissa.

Omistajuuden vahvistus HTML-tiedostolla

Helpoin ja suositeltavin tapa vahvistaa omistajuus, on lisätä palvelimelle erillinen vahvistuksen suorittava html-tiedosto. Lataa HTML-vahvistustiedosto klikkaamalla sinistä linkkitekstiä. Saat koneellesi kyseisen tiedoston, joka tulee seuraavaksi viedä palvelimella kyseisen sivuston juurihakemistoon.

vahvista verkkosivusto

Zonerin webhotelleissa oikea hakemisto olisi silloin oman domainin alta löytyvä public_html kansio, jonka juureen tiedoston voi viedä joko FTP-ohjelman avulla tai webhotellin DirectAdmin-hallintapaneelin Files -toiminnon avulla.

Kun tiedosto on lisätty palvelimelle, tarkista kohdan vahvistusnäkymän linkistä, että se varmasti onnistui oikein. Sinun tulisi nähdä esimerkin kaltainen yksinkertainen sivu.

Google Search Console vahvistus

Mikäli tiedosto aukeaa, suorita vahvistus loppuun alhaalta painikkeesta vahvista. Jos kaikki on kunnossa, saat vielä onnittelunäkymän vahvistuksen onnistumisesta.

Search Console vahvistus

Vaihtoehtoiset vahvistuskeinot

Joissain tapauksissa, kuten esimerkiksi joidenkin kotisivukoneiden tapauksessa, palvelimelle ei ole mahdollista ladata tiedostoja. Tällöin vahvistuksen voi suorittaa myös vaihtoehtoisilla tavoilla.

Vaihtoehtoisia tapoja ovat muun muassa:

  • HTML-tagi verkkosivuille lisättynä
  • DNS-tietueen lisääminen verkkotunnuksen DNS-hallinnasta
  • Google Analytics -tilin käyttäminen
  • Google Tag Manager -tilin käyttäminen

vaihtoehtoinen verkkosivuston vahvistus

5. Odota tietojen päivittymistä

Kun verkkosivusto on onnistuneesti liitetty Search Consoleen, saat eteesi todennäköisesti näkymän, josta Nykyinen tila -osion alla mainitaan; Tietoja ei käytettävissä.

Google Search Console nykyinen-tila

Tämä johtuu siitä, etteivät verkkosivuston tiedot ole vielä päivittyneet Search Console -tilillesi. Suora lainaus Googlen ohjeista:

Kun lisäät sivustosi Search Consoleen, diagnostiikkatiedot ja muut tiedot ovat käytettävissä usein vasta jonkin ajan kuluttua. Tämä on normaalia. Voi kestää jonkin aikaa, että Search Console kerää ja käsittelee sivustosi tiedot.

Tietojen päivittymisessä voi kestää muutamia päiviä, joten varsinaista analyysiä ja dataa päästään käsittelemään vasta hieman myöhemmin.

6. Lataa verkkosivuston sitemap Search Consoleen

Pystyt kuitenkin tässä välissä jo tekemään erään tärkeän toimenpiteen ja toimittamaan Googlelle verkkosivustosi Sitemap-tiedoston, eli sivukartan. Sitemapin avulla Googlen hakurobotit osaavat varmasti hakea ja indeksoida kaikki sivustosi alasivut. Tämä on erityisen tärkeää erityisesti uusien verkkosivustojen kohdalla ja nopeuttaa sivuston löytymistä Googlen hakutuloksista.

Pystyt lisäämään sivukartan valitsemalla ensin vasemmasta laidasta löytyvästä valikosta osion Indeksointi -> Sivustokartat ja yläoikealta painikkeen Sivustokartan lisäys/testaus.

Search Console Sitemap

Painaessasi Sivustokartan lisäys/testaus -painiketta, aukeaa sen alapuolelle kenttä, johon voit kirjoittaa sivustokartan sijainnin. Sijainti taas riippuu sivuston toteutuksesta.

Mikäli et tiedä, missä sivustokartta omalla verkkosivustollasi sijaitsee, kannattaa tästä tiedustella esimerkiksi kotisivujen tekijältä. Monissa julkaisujärjestelmissä, kuten WordPressissä, sivustokartta muodostetaan erillisen lisäosan avulla. WordPress -verkkosivuilla saat sivustokartan luotua parhaiten hyödyntämällä Yoast SEO -lisäosaa.

sitemap sivustokartta

Syötettyäsi sivustokartan osoitteen, paina lopuksi Lähetä -painiketta. Voit myös testata, että Google löytää sivukartan painamalla Testissä -painiketta ja seuraamalla ohjeita. Kun sivustokartta on onnistuneesti lisätty, näkyy se osion listauksessa. Google myös näyttää listauksen perässä, mikäli sen osalta olisi ongelmia.

sivustokartat

Nyt sivustokartta on lisätty onnistuneesti ja voimme vain odotella, että Google indeksoi sivukartan ja verkkosivuston (mikäli kyseessä uusi sivusto) ja päivittää tiedot myös Search Consoleen. Tulemme seuraavassa kirjoituksessa tutustumaan tarkemmin, minkälaista dataa toiminnon avulla saadaan ja kuinka niitä voidaan hyödyntää omassa toiminnassa.

The post Verkkosivuston kytkeminen Google Search Console -työkaluun appeared first on Zoner Web Hosting.

CloudFest 2018 messut – mitä uutta hosting-alalla tapahtuu?

$
0
0

Zonerin henkilökuntaa osallistui tänäkin vuonna Euroopan suurimpaan hosting-alan tapahtumaan, eli CloudFest -messuille, jotka järjestettiin 10.-16.3. Europa Parkissa, Saksan Rustissa.

Tutustuimme porukalla hosting-alan viimeisimpään tarjontaan ja tässä kirjoituksessa käymmekin hieman läpi messujen antia.

CloudFest

Mikä ihmeen CloudFest?

Cloudfest on todennäköisesti Euroopan suurin hosting-alan tapahtuma, jossa tarjolla on paljon alan puhujia luennoimassa useista mielenkiintoisista aiheista sekä tietysti satoja yrityksiä esittelemässä osastoillaan palveluitaan. CloudFest tapahtuma on aiemmin tunnettu nimellä World Hosting Days, eli WHD. Samalla CloudFest -nimellä järjestetään kansainvälisiä tapahtumia myös mm. Las Vegasissa sekä Intian Mumbaissa.

CloudFest lukuina

Messuille osallistui yhteensä yli 7000 henkilöä noin 2500:sta yrityksestä ja 80 eri maasta. Viikon aikana kuultiin kaiken kaikkiaan yli 250:tä puhujaa ja messuilla tarjoiltiin yli 7000 litraa olutta.

Europa Park, Rust

Tapahtuma järjestettiin Europa Parkissa, joka on Euroopan suurin huvipuisto, heti Disneylandin jälkeen tietysti. Europa Park sijaitsee maantieteellisesti Rustin kaupungissa, etelä-Saksassa Baden-Württembergin osavaltiossa.

Tänäkin vuonna, oli messujen osallistujilla mahdollisuus päästä samalla tutustumaan myös muutamiin huvipuiston laitteisiin, kuten puiston maineikkaisiin vuoristoratoihin.

Mitä messuilla näkyi?

CloudFest 2018
Messuhallin oli tänäkin vuonna vallanneet isot palvelimia ja prosessoreita valmistavat yritykset, kuten Intel ja AMD, lukuisat verkkotunnusten rekisteröintejä tarjoavat palveluntarjoajat sekä SSL-sertifikaatteja myyvät tukkukauppiaat. Tietoturvapalveluilla oli tänä vuonna myös runsas osanotto. Yksi selkeä trendi messuilla olikin erilaisissa sivustojen hakkerointeja estävissä / siivoavissa palveluissa.

Tietoturvaa sivustoille

Kuten moni saattaakin jo tietää, on myös tietoturva ollut aina Zonerin palveluissa tärkeässä roolissa. Lukuisten palvelintemme taustalla olevien määritysten avulla on onnistuttu estämään runsaasti asiakkaiden sivustoihin ja päivittämättömiin julkaisujärjestelmiin kohdistuneita hyökkäyksiä, jotka olisivat muutoin johtaneet sivuston kaappauksiin ja haittaohjelmien sekä spam-viestien levittämiseen.

Haluammekin myös jatkossa löytää ja tarjota parhaita palveluita helpottaaksemme asiakkaidemme elämää sivustojen ylläpidon osalta. Tämän alan osaajien palvelut katsoimmekin erityisen tarkasti läpi tulevaa kehitystä ja tarjontaa varten.

Runsaasti luentoja

Kuten aiemmin todettiinkin, sisälsi tapahtuma yli 250 puhujaa mitä erinäisimmistä aiheista. Mukaan mahtui pitkiä syventäviä luentoja niin tietoturvasta kuin domain-osoitteiden merkityksistä sekä lyhyempiä tietoiskuja vaikkapa energiatehokkuudesta ja sertifioinneista. Puhujista mainittakoon esimerkiksi Edward Snowden sekä mies, joka vahingossa poisti Donald Trumpin -twitter-tilin käytöstä.

Messujen taltiointeja ja muistiinpanoja on myös mahdollista nähdä osoitteesta:
https://www.cloudfest.com/agenda

The post CloudFest 2018 messut – mitä uutta hosting-alalla tapahtuu? appeared first on Zoner Web Hosting.

Asiakastarina: Kalmah – Suometallin ruhtinaat

$
0
0

Suurelle suomalaiselle yleisölle vielä hieman tuntematon, mutta metallipiireissä korkealle arvostettu Kalmah, julkaisee 6.4. uuden pitkäsoittonsa, joka kantaa nimeä Palo.

Juuri hiljattain uusittu Kalmah.com nettisivusto pyörii Zonerin palvelimilla, ja pääsin jututtamaan yhtä yhtyeen johtohahmoista, soolokitaristi Antti Kokkoa, hieman uudesta levystä ja kotisivuista.

Kalmah

Terve Antti, Palo on nyt Kalmah -yhtyeen järjestyksessään kahdeksas pitkäsoitto. Minkälainen merkitys levyllä on ja kuinka se eroaa yhtyeen aiemmista levyistä?

”Levyllä on toki iso merkitys, kuten kaikilla muillakin, mutta ei mitään sen erityisempää. Toki tässä nyt oli 5 vuotta edellisestä jo aikaa, joten tuntuhan se mukavalta saaha vihdoin uutta tulille. Uus lätty tarjoaa sitä perus Kalmahia, kuten aina. Mukana on riffejä jopa vuojelta 1991, joten sikäli homma on edelleen juurillaan, mutta toki aina uuttakin tarjoillaan, joskaan ei tietoisesti. Kukin levy on aika sen ajan ilmentymä ja niissä kuuluu se, mitä inspiraatio milloinkin antaa.”
Kalmah, Palo
Mistä nimi Palo tulee?

”Levyn nimeä mietittiin jonkin aikaa ja sitten velimies hoksasi Palon. Siinä oli ensimmäisenä toki yhtymäkohdat meidän vanhoihin hyviin mehtyypaikkoihin, jotka alkoivat sanalla Palo. Suomessahan näitä riittää, on Palovaaraa, Palojokea, Palojärveä jne. Sana toki kuvaa myös uudistumista, jos ennen oli mehtäpaloja, jotka uudistivat metsää ja maisemaa ja homma oli luontaista, niin nyt valitettavasti tätä virkaa hoitaa kaivin- ja mehtäkoneet. Eli toisaalta esimerkiksi levyn kansi kuvastaa tätä mehtämiehen ahistusta. Jos ennen mehtä kasvoi ilman yletöntä möyrimistä ja ojitusta, niin nyt pitää ihmisen ahneudella kaivaa yrittää kasvattaa mehtää nopiammin.”

Seuraavaksi vuorossa on ilmeisesti kiertue levyn tiimoilta? Missä kaikkialla teidät voi nähdä livenä?

”Huhtikuussa tosiaan starttaillaan Suomessa neljän keikan verran levynjulkkareilla. Tulossa on 20.4. Oulu, Hevimesta, 21.4. Vaasa, WS Arena, 27.4. Tampere, YO-talo, 28.4. Helsinki, Nosturi ja kesäfestareista Nummirock 20. – 23.6.”

Somessa leviää kuiten kaikki muukin ns. väärä informaatio, niin faneille on olemassa kotisivujen kautta kivinurkka, josta löytyy aina ajantasaiset tiedot.

Uusitte levyn kunniaksi myös nettisivunne, minkälainen merkitys nettisivuilla on yhtyeelle?

”Nettisivut on hieman menettäneet merkitystään aktiivisten somekanavien myötä, mutta me koetaan ne edelleen asialliseksi olla kunnossa. Somessa leviää kuiten kaikki muukin ns. väärä informaatio, niin faneille on olemassa kotisivujen kautta kivinurkka, josta löytyy aina ajantasaiset tiedot. Sivuista voi aina tehdä semmoiset kuin haluaa ja saada ne näyttämään bändin näyteikkunalta eli bändiltä itseltään.”

Uudet nettisivut on toteutettu WordPress-alustalla. Kuka vastasi sivujen toteutuksesta ja miksi juuri WordPress?

”Allekirjoittanut on aina vastannut bändin sivuista. Se oikea työ pyörii myös ohjelmistosuunnittelun parissa, joten mukavaa pikkukarkkiahan näitä on väännellä. Ennen tätä tein aina ihan käsin päivitettävät versiot perinteiseen malliin, mutta nyt päädyin wordpress -alustaan. Olen itse asiassa tehnyt varmaankin parit kymmenet saitit wordpressillä, joten se oli ihan luontainen ratkasu. Nyt myös bändin muilla jäsenillä on mahdollisuus postata helposti tavaraa sivuille. Olen joskus myös kokeillut muita kuin wordpressiä, mutta ko. alustassa viehättää sen helppous ja valmiit templatet kuin myös hillitön määrä plugareita. Haasteita aina on löytää se oikea template, jota on mukava työstää ja tarjoaa ne tärkeimmät customointimahdollisuudet, eikä heti ole tyrkkäämässä maksullista pro -versiota. Toki maksullisiakin on tullut käytettyä, mutta pääasiassa pyrin etenemään aina ilmaisilla templateilla.”

Kalmah.com sivut pyörivät meillä Zonerilla, kuinka palvelut ovat pelanneet?

”Kiitos, palvelut ovat pelanneet erinomaisesti. Palveluntarjoajista löytyy kokemusta jo yli 20 vuoden ajalta ja Zoner on kyllä tähän astisista yksinkertaisesti paras. Tarkoituksena on myös piakkoin siirtää parit muut saitit, joita hallinnoin, Zonerille. En voi muutaku suositella muillekkin!”

Kiitos Antti. Lisätietoja bändistä sekä tietysti uudesta ja vanhemmista julkaisuista löytää luonnollisesti osoitteesta www.kalmah.com

The post Asiakastarina: Kalmah – Suometallin ruhtinaat appeared first on Zoner Web Hosting.

10 tutkitusti toimivaa tapaa saada lisää linkkejä ohjautumaan sivustollesi

$
0
0

Sivustolle ohjautuvien linkkien merkitystä hakukoneoptimoinnissa ei voida liikaa korostaa. Se on yksi tärkeimmistä kriteereistä, kun Google määrittää hakukonetulostensa sijoituksia.

Omalle sivustollesi ohjautuvien linkkien (backlink) hankkiminen onkin yksi tärkeimpiä asioita hakukoneoptimoinnissa. Tässä kirjoituksessa käymme läpi kymmenen toimivaksi testattua tapaa, joilla saat ohjattua linkkejä ulkoisilta sivuilta omille kotisivuillesi.

Linkkien hankinta on tärkeä osa hakukoneoptimointia

Tämän kirjoituksen tarkoituksena on antaa vinkkejä oikeasti toimivista tavoista, joilla linkkejä on mahdollista saada hankittua.
backlink
Miksi linkit ovat sitten niin arvokkaita?

Linkit kannattaa nähdä eräänlaisina suosituksina. Kun yksi sivusto linkittää ulos toiselle sivustolle, tulkitsee Google tämän suosituksena, että linkin kohteena oleva sivu on hyödyllistä sisältöä alkuperäisen sivuston mielestä.
On kuitenkin tärkeää myös muistaa, että kaikki linkit eivät suinkaan ole samanarvoisia ja osa linkeistä voi myös aiheuttaa negatiivisia vaikutuksia hakukonetuloksiin.

Mitkä linkit ovat sitten hyödyllisimpiä?

Parhaimmat linkit tulevat aina niiltä sivustoilta, jotka Google on jo itse tulkinnut arvostetuiksi ja hyödyllisiksi sivustoiksi. Tähän luonnollisesti vaikuttaa niin sivuston ikä, kuin sen itsensä keräämät ulkopuoliset linkit.

Mitä enemmän linkittävä sivusto liittyy myös linkitetyn sivuston aihealueeseen sen parempi. Myös sillä on merkitystä, kuinka moniin sivustoihin linkittävä sivu linkittää. Tästä johtuen erilaiset linkkilistat eivät anna samanlaista hyötyä, kuin esimerkiksi lähdelinkki laajassa blogikirjoituksessa.

Lisää linkki itse

Linkkien pyytäminen ja saaminen voi olla joskus todella haastavaa. On kuitenkin monia tapoja sekä sivustoja, joihin voit itse päästä lisäämään arvokkaan linkin. Ohessa muutamia tähän soveltuvia keinoja:

1. Tee vieraskirjoitus

Idea on hyvin yksinkertainen. Etsitään sopivia sivustoja, kuten esimerkiksi blogeja, joissa julkaistaan sellaista sisältöä, jonka aihepiiristä tiedät paljon. Annetaan omaa osaamista vieraskirjoituksen muodossa, vastikkeeksi näkyvyydestä ja arvokkaasta linkistä.

Parhaassa tapauksessa molemmat osapuolet myös hyötyvät järjestelystä. Sivusto saa sisältöä hyödynnettäväksi ja kirjoittaja saa linkin, joka auttaa oman sivuston nousemista hakukoneissa. Vieraskirjoitus onkin yksi parhaimmista tavoista saada linkki omille sivuilleen. Linkit ovat myös usein aidosti hyödyllisiä, koska ne tulevat sivulta, joka sisältää paljon merkitsevää sisältöä sekä vähän muita ulkopuolelle ohjautuvia linkkejä. Pystyt usein myös itse vaikuttamaan linkin ankkuritekstiin.

Haasteena onkin löytää omaan aihealueeseen liittyviä sivustoja ja tuottaa sellaista sisältöä, joka sopii kyseiselle sivustolle julkaistavaksi.

Toimi näin:

  • Löydä omaan aihealueeseesi liittyviä sivustoja, jotka julkaisevat vieraskirjoituksia.
  • Lähesty sivuston ylläpitäjää aiheesta sähköpostilla. Muista esitellä myös aikaisemmin julkaisemiasi kirjoituksia.

2. Referenssinä toimiminen

Kaikki tietävät referenssien merkityksen omilla sivuillaan, mutta oletko koskaan vapaaehtoisesti tarjoutunut toimimaan referenssinä?

Jokainen meistä käyttää omassa toiminnassaan paljon erilaisia palveluita. Monilla näistä yrityksistä on myös sivuillaan referenssitarinoita, joten mukaan pääseminen ei pitäisi olla mahdotonta. Parhaimmassa tapauksessa kyseinen yritys hoitaa myös varsinaisen sisällöntuotannon puolestasi.

Vinkiksi myös, että esimerkiksi Zoner julkaisee mielellään asiakastarinoita blogissaan:
https://www.zoner.fi/category/referensseja/

Toimi näin:

  • Kartoita kaikki eri palvelut joita käytät ja selvitä onko heidän nettisivuilla esillä referenssiasiakkaita.
  • Lähesty kohteliaasti sähköpostilla ja tarjoa omaa yritystäsi referenssiksi. Mieti samalla myös miksi juuri oma yrityksesi olisi erinomainen referenssikohde ja kiteytä se viestiin.

3. Julkaise lehdistötiedote

Lehdistötiedotteen laatiminen ja julkaiseminen on myös yksi keino saada näkyvyyttä sekä arvokkaita linkkejä sivustolleen.

Mikäli toiminnassa tapahtuu jotain merkittävää, on siitä hyvä laatia myös lehdistötiedote ja jakaa se potentiaalisille julkaisijoille. Tiedotteen loppuun kannattaa sijoittaa myös oma kotisivujen osoite, jonka moni julkaisija voi myös lisätä linkkinä julkaisuun.

Haasteena on tietysti keksiä riittävän merkittäviä tapahtumia ja löytää aiheesta kiinnostuneita julkaisijoita. Yrityskaupat, uudet innovaatiot ja mahdolliset palkinnot voisivat hyvin olla tämänkaltaisia tapahtumia. Hyvin pienilläkin paikallislehdillä on nykypäivänä myös verkkojulkaisu, joten tiedotteita kannattaa tarjota rohkeasti.

Toimi näin:

  • Aina kun toiminnassa tapahtuu jotain merkittävää, laadi asiasta myös lehdistötiedote.
  • Panosta tiedotteen laatuun. Voit myös palkata ulkopuolisen tahon laatimaan tiedotteen tai tarjota jutun aihetta esimerkiksi tietylle medialle, jolloin he saatavat tehdä varsinaisen sisällön tuottamisen, esimerkiksi haastattelemalla sinua.
  • Lisää tiedotteen loppuun myös linkki sivustollesi.

4. Yrityshakemistot ja -listaukset

Netti on pullollaan erilaisia yrityshakemistoja ja -listauksia, joihin on helppo saada oma yritys listattua linkin kera. Hakemistot vaihtelevat aina maailmanlaajuisista hakemistoista hyvin paikallisiin, jopa kaupunkikohtaisiin tai yritysalakohtaisiin hakemistoihin.

Nettihakemistot ovat käytännössä sisällöltään vain suuria linkkiluetteloja, joten Googlen silmissä niiden hyöty on kyseenalainen. Aikaisemmin hakemistolistauksia pidettiin suuremmassa arvossa, ja esimerkiksi DMOZ -hakemistoon pääsy oli tärkeää hakusijoitusten kannalta.

Parhaimmat hakemistot ovat usein sellaisia, joihin yritys saa itse oman profiilisivun sekä tuottaa haluamansa sisältötekstin. Osa hakemistoista voi vaatia listauksesta myös maksun, johon kannattaa suhtautua hyvin varauksellisesti.

Toimi näin:

  • Kartoita kaikki alueelliset ja toimialaan sidotut hakemistot ja selvitä saatko oman sivustosi niihin listattua linkin kera.
  • Jos pystyt itse kirjoittamaan kuvauksen toiminnasta, kirjoita sivulle yksilöllinen teksti, jota ei ole kopioitu muualta, kuten esimerkiksi suorana kotisivuilta.
  • Ulkomaiset ja maksulliset hakemistoluettelot on usein parempi jättää väliin.

5. Nettiprofiilit

Monilla nettisivustoilla, kuten keskustelufoorumeilla, vaaditaan käyttäjää rekisteröitymään palveluun. Rekisteröidyillä käyttäjillä on sivustolla usein myös julkinen profiilisivu, josta erinäisten yhteystietojen lisäksi löytyy myös usein paikka kotisivujen linkille.

Tämänkaltaisten linkkien keruu on suhteellisen helppoa, mutta niiden vaikutus hakukonetuloksissa on todennäköisesti jossain hyvin pienen ja olemattoman välimaastossa. Osa sivustoista saattaa myös sivuston koodissa merkitä nämä linkit nofollow -merkinnällä, joka ohjeistaa Googlea olemaan huomioimatta tätä linkkiä suosituksena. Tästäkin huolimatta, näitä linkkejä kannattaa myös napata hyötykäyttöön.

Toimi näin:

  • Kartoita vähintään kaikki ne nettipalvelut, joita muutenkin käytät, ja tarkista saako niiden profiilinäkymään lisättyä linkin kotisivuille.

Linkeistä maksaminen

linkkien ostaminen
Linkkejä saa tietysti myös rahalla. Tämän kategorian alle menevät samalla myös erilaiset tuotelahjat ja muut annetut etuudet.

Kannattaa myös huomioida, että Googlen sääntöjen mukaan, linkkien ostaminen on yksiselitteisesti kiellettyä. Kiinnijääminen voi siis aiheuttaa isoja rangaistuksia oman sivuston hakukonetuloksiin.

Googlen sääntöjen mukaan, linkkien ostaminen on yksiselitteisesti kiellettyä.

6. Linkkien ostaminen

Raha on tunnetusti iso motivaatio mihin tahansa. Rahaa tarjoamalla saa varmasti linkkejä erilaisille sivustoille ja moni sivusto myös myy aktiivisesti linkkitilaa.

Netissä on myös paljon palveluita, jotka lupaavat sinulle tiettyä summaa varten tietty suurta määrää linkkejä. Näihin tarjouksiin ei kannata tarttua. Useimmiten kyseessä on erilaisista blogeja ja yhteydenottolomakkeita spämmäävistä bottipalveluita, joiden kautta hankitut linkit helposti tunnistetaan -> saaden pahimmillaan aikaiseksi Googlelta sijoitusten laskuun vaikuttavia rangaistuksia.

Mikäli ostat linkkejä rahalla, osta niitä aina vain suoraan sivuston omistajalta, linkki kerrallaan.

Toimi näin:

  • Kontaktoi sivuston omistaja aina suoraan.
  • Varmista, että linkki on dofollow -muotoa (oletus) ja että linkki säilyy pysyvästi sivustolla.
  • Vältä aina palveluita, jotka lupaavat sinulle paljon linkkejä kiinteään hintaan.

7. Hyväntekeväisyys

Erilaisista yleishyödyllisistä järjestöistä ja hyväntekeväisyyskohteista ei liene koskaan pulaa. Monet järjestöt lisäävät mielellään lahjoittajien tietoja sekä linkkejä kotisivuilleen. Samaa lahjoitusta voi käyttää hyödyksi myös muualla omassa markkinointiviestinnässään.

Mikään ei kuitenkaan takaa, että lahjoittajat saavat haluamaansa näkyvyyttä ja linkkiä. Jos samalla sivulla listataan paljon eri linkkejä, vähenee myös linkin tuoma hyöty Googlesijoitusten suhteen.

Toimi näin:

  • Kartoita tahoja, jotka ottavat lahjoituksia vastaan ja listaavat lahjoittajia sivustollaan.
  • Lähesty järjestöjä suoraan, kerro harkitsevasi lahjoituksen tekemistä ja tiedustele kohteliaasti, minkälaisella summalla saisi myös maininnan ja linkin lahjoittajien joukkoon.

8. Anna tuote tai palvelu maksutta

Suoraa rahakorvausta yleisempi muoto, on antaa yrityksen fyysisiä tuotteita tai palveluita veloituksetta. Erityisesti monet bloggaajat kirjoittavat näistä annetuista tuotteista vastikkeeksi arvosteluita omilla sivuillaan linkin kera.

Haasteena on löytää sopivat blogit mukaan yhteistyöhön. Seuratuimmat bloggaajat saavatkin valtavasti tämän kaltaisia yhteistyöpyyntöjä, joten varaudu myös siihen, että moni bloggaajista joko kieltäytyy tai pyytää lisäksi myös rahallista korvausta kirjoitusta vastaan.

Toimi näin:

  • Kartoita mahdollisimman lähelle omaa aihealuettasi käsitteleviä bloggaajia ja sivustoja.
  • Tiedustele, olisivatko he valmiita tekemään tuotteestasi arvostelun tai lisäämään maininnan ja linkin jo mahdollisesti vastaavan olemassa olevan kirjoituksen yhteyteen.

Etsi muiden tuottamia sisältöjä, joita täydentää omalla linkillä

Seuraavat keinot ovat hieman haastavampia toteuttaa, mutta usein sitäkin arvokkaampia toimiessaan. Tarkoituksena on siis löytää sellaisia ulkopuolisia sisältöjä, kuten nettisivustoja sekä blogikirjoituksia, joita voi suoraan täydentää linkillä omalle sivustollesi.

Nämä vinkit edellyttävät usein myös erilaisten maksullisten työkalujen käyttöä, joiden avulla saadaan tietoa siitä, miten ja missä toiminnasta jo kirjoitetaan sekä millä sivustoilla haetun sivuston linkkejä jo löytyy.

9. Etsi toiminnastasi jo löytyviä kirjoituksia

On hyvin mahdollista, että joku kertoo jo palveluistasi, mutta ei vielä linkitä sivustollesi. Esimerkiksi jokin sivusto voi hyvin olla kirjoittanut jostain tuotteestasi tai palvelustasi, mutta ei ole syystä tai toisesta lisännyt kirjoituksen yhteyteen linkkiä, joka johtaisi kävijät suoraan halutulle sivustolle ja auttaisi näin hakukoneoptimoinnissa.

Olisi siis hyvä etsiä, kirjoittaako joku jo toiminnastasi ja pyytää heitä myös lisäämään linkki kirjoituksen yhteyteen.

Toimi näin:

  • Etsi toiminnastasi tai tuotteistasi kertovia kirjoituksia ja sivustoja, jotka eivät vielä linkitä sivuillesi.
  • Pyydä sivuston ylläpitäjää lisäämään myös linkki kirjoituksen yhteyteen.

10. Etsi kilpailijoistasi kertovia kirjoituksia

Toinen tehokas keino kerätä linkkejä, on vakoilla kilpailijoiden toimintaa. Linkkien seurantaan tarkoitettujen työkalujen avulla, voidaan nähdä, ketkä linkittävät kilpailijoidesi sivuille. Selvittämällä, mistä kilpailijasi saa linkkejä, voidaan itsekin hyödyntää samoja lähteitä.

Voit esimerkiksi löytää kirjoituksia sellaisista tuotteista ja palveluista, joita sinullakin on myynnissä, mutta jotka linkittävät vain kilpailijasi sivustolle. Mikään ei estä tämän jälkeen pyytämästä sivuston ylläpitäjää lisäämään linkin myös omaan sivustoosi. Tämä keino toimii parhaiten, mikäli sivustollasi on esimerkiksi hyödyllistä informaatiota, kuten ohjeita tai lisätietoja, jotka täydentävät olemassa olevaa kirjoitusta.

Toimi näin:

  • Tutki miltä sivustoilta kilpailijasi saavat linkkejä.
  • Selvitä mitkä kirjoitukset koskevat myös omia palveluitasi ja pyydä sivuston ylläpitäjää lisäämään linkki myös omaan sivustoosi.

The post 10 tutkitusti toimivaa tapaa saada lisää linkkejä ohjautumaan sivustollesi appeared first on Zoner Web Hosting.


.APP domain – Kaikkien appien verkkotunnus

$
0
0

Uusia domainpäätteitä ilmestyy markkinoille jatkuvalla tahdilla. Yksi mielenkiintoisimmista uusista domaineista on .APP, joka on suunniteltu erityisesti erilaisten applikaatioiden verkkotunnuspäätteeksi.

Tässä kirjoituksessa tutustumme sen hintaan, saatavuuteen ja muutamaan yksityiskohtaan, jotka tekevät siitä hieman erikoisemman päätteen.

.APP domain lyhyesti

Ohessa on koostettuna tärkeintä tietoa .APP domainiin liittyen.
.app domain

Kenelle .app domain on suunnattu?

Pääte viittaa vahvasti sanaan applikaatio, joten se soveltuu erityisesti erilaisten mobiilisovellusten verkkotunnukseksi.

Koska sen saa ja mitä se maksaa?

.APP domain on saatavilla Zonerilta 8. toukokuuta 2018 alkaen, hintaan 30€ alv. 0% (37,20€ alv. 24%) / vuosi. Hinta sisältää rekisteröinnin lisäksi myös nimipalvelimet, DNS-hallinnan, hallinnollisen ylläpidon (ei eri kuluja yhteystietojen muutoksista yms.) ja esimerkiksi käytön lisäverkkotunnuksena olemassa olevassa webhotellissa.

Kiinnostuneiden kannattaa olla yhteydessä asiakaspalveluumme, osoitteeseen: myynti@zoner.fi

Kuka voi rekisteröidä domainin?

Kuka tahansa voi rekisteröidä itselleen .APP domainin, eli sen rekisteröintiin ei liity rajoituksia.

Verkkotunnuksen käyttöön vaaditaan SSL-salaus
.APP domain sisältää kuitenkin yhden muista verkkotunnuksista poikkeavan erikoisuuden. Sen käyttöön vaaditaan aina SSL-salaus. Sertifikaatiksi kelpaa hyvin esimerkiksi webhotellin kautta saatavilla oleva ilmainen Let’s Encrypt.

Tämän vaatimuksen takia .APP domainta mainostetaankin potentiaalisille rekisteröijille ja verkkotunnusten käyttäjille turvallisempana vaihtoehtona.

Google Registry

Kaikkien .APP domainien hallinnoijana toimii Google, joka on siis hiljattain siirtynyt myös verkkotunnusmarkkinoille. Aiemmin Google on muun muassa yrittänyt saada itselleen .SHOP päätteen oikeudet, joiden hinta nousi tarjouskilpailun myötä erittäin korkeaksi, kuten voit lukea aiemmasta kirjoituksestamme.

Suoraan Googlelta ei verkkotunnuksia voi kuitenkaan ostaa, vaan Google tarjoaa ainoastaan tiettyjen verkkotunnuspäätteiden palveluita rekisteröidyille verkkotunnustoimijoille.

Googlen hallinnoimat domainpäätteet

Google on toistaiseksi julkaissut 4 domainpäätettä, joista .app on siis viimeisin. Muut tähän asti julkaistut päätteet ovat .HOW, .SOY, ja .みんな. Lisäksi .DEV on ilmoitettu olevan myös pian julkaisuvuorossa, joka voi olla vaikkapa sovelluskehittäjien mieleen.

Googlen tavoitteena on julkaista runsaasti muitakin päätteitä ja se on hakenut oikeuksia muun muassa seuraaviin päätteisiin:

  • .ADS
  • .BOO
  • .DAD
  • .DAY
  • .EAT
  • .ESQ
  • .FLY
  • .HERE
  • .ING
  • .MEME
  • .MOV
  • .NEW
  • .PROF
  • .RSVP
  • .ZIP

Google on hakenut myös oikeuksia GOOGLE, .YOUTUBE, ja .PLUS päätteisiin, joskin oman ilmoituksensa mukaan ne ovat tulossa käytettäväksi vain osana Googlen omia palveluita, eivätkä näin ole ostettavissa avoimesti.

The post .APP domain – Kaikkien appien verkkotunnus appeared first on Zoner Web Hosting.

Lehdistötiedote: WP-Cloud on nyt osa Zoneria

$
0
0

WordPress hostingpalveluihin erikoistunut WP-Cloud on yhdistynyt osaksi Zoner Oy:tä. Zoner osti WP-Cloudin koko liiketoiminnan 1. Toukokuuta 2018. WP-Cloudin asiakkaiden palvelut jatkuvat normaalisti eikä mitään toimenpiteitä vaadita asiakkailta.

WP-Cloudin yrittäjä ja perustaja Joonas Vanhatapio jatkaa WP-Cloudin liiketoimintajohtajana sekä vastaa jatkossa Zonerin WordPress-palveluiden kehityksestä.

”Wordpress on ylivoimaisesti maailman suosituin kotisivu- ja verkkokauppa-alusta. Viime vuonna päätimme, että haluamme olla vahvasti mukana WordPress -ilmiössä. Vaikka Zonerilla on 13 vuoden kokemus hostingpalveluista, halusimme vahvistaa nimenomaan WordPress-liiketoimintaa ja tähän Suomesta ei juuri parempaa kohdetta löytynyt kuin WP-Cloud,” toteaa Zonerin perustaja ja toimitusjohtaja Toni Claren.

”Ison valtakunnallisesti toimivan yrityksen myötä pystymme kehittämään WP-Cloudista vieläkin laadukkaamman ja monipuolisemman WordPress-alustan. Sen lisäksi voimme tarjota asiakkaillemme parempaa asiakaspalvelua,” Joonas Vanhatapio iloitsee.

Toni Claren kertoo, että Zonerin tavoitteena on rakentaa Suomen paras WordPress-alusta, niin nopeuden kuin luotettavuudenkin saralla. Toisena tavoitteena on kehittää tuotteita ja palveluita jotka helpottavat asiakkaiden nettisivujen ylläpitoa, sekä parantaisivat nettisivujen toimivuutta.

”Hosting yritykset perinteisesti ovat keskittyneet tarjoamaan vain palvelinalustan asiakkaille. Nyt yritämme löytää tavat ja keinot auttaa asiakkaita saamaan nettisivut, kuten esimerkiksi verkkokaupan, toimimaan mahdollisimman hyvin”, Claren toteaa.

wp-cloud
WP-Cloud tuottaa laadukasta hosting- ja ylläpitopalvelua WordPress-ympäristössä. Yritys on toiminut parin vuoden ajan ja palvelee tällä hetkellä lähes 300 asiakasta ympäri Suomen.
wp-cloud.fi

Zoner Web Hosting
Zoner Oy on perustettu vuonna 2005 ja on kasvava yrittäjävetoinen yritys. Zoner on yksi Suomen suurimmista domain- ja webhotellipalveluiden tarjoajista. Tällä hetkellä Zonerilla on yli 12 000 asiakasta, 10 työntekijää ja toimipiste Vantaalla.
www.zoner.fi

Lisätietoja:

Joonas Vanhatapio 0400 350 397, joonas@wp-cloud.fi
Toni Claren 0400 531 366, toni@zoner.fi

The post Lehdistötiedote: WP-Cloud on nyt osa Zoneria appeared first on Zoner Web Hosting.

Hakukoneoptimointi, eli SEO

$
0
0

Hakukoneoptimointi, eli SEO (Search Engine Optimization), on tärkeä osa verkkosivustojen kehitystä ja markkinointia. Koska hakutuloksissa 1. – 3. sijat saavat sivustot rohmuavat suurimman osan kävijäliikenteestä, kannattaa hakukoneoptimointiin panostaa.

Tässä kirjoituksessa perehdytään hakukoneoptimoinnin perusteisiin ja käydään läpi yksittäisiä tärkeitä kohtia, joilla tuloksiin voidaan vaikuttaa. Toivon, että kirjoituksesta olisi hyötyä mahdollisimman monelle ja se olisi hyvä opas hakukoneoptimointiin aloittelijan näkökulmasta. Listaan kirjoituksessa myös useita tehtäviä, jotka olisi syytä suorittaa jokaisella sivustolla.

Koska kirjoitus aiheesta on poikkeuksellisen laaja, voit hyödyntää myös seuraavaa navigaatiota:

Mitä hakukoneoptimointi on?

Hakukoneoptimointi tarkoittaa sananmukaisesti optimointia, eli parannustoimia, joilla saadaan hakukoneista enemmän ja laadukkaampia kävijöitä sivustolle. Käytännössä usein puhutaan, että saadaan oma sivusto nousemaan hakukonesijoituksissa paremmille sijoituksille tärkeillä avainsanoilla sekä löytämään lisää avainsanoja, joilla saadaan sivustolle sen aihepiiristä kiinnostuneita kävijöitä.

Hakukoneoptimoinnin tavoitteina ja hakukoneoptimoijan tehtävinä voidaankin pitää muun muassa seuraavia kohtia:

  • Selvittää minkälaista sisältöä kävijät etsivät
  • Luoda sisältöä, jota kävijät etsivät ja seurata sen sijoituksia
  • Optimoida jo luotua sisältöä vastaamaan paremmin kävijöiden hakuja
  • Hankkia linkkejä ulkopuolisille sivustoille, jotka linkittävät luotuun sisältöön omalla sivustollaan
  • Löytää ja korjata hakukonetuloksia heikentäviä kohtia sivustolla

Hakukoneoptimointi on nykyään ennen kaikkea sisällöntuotantoa

Hakukoneoptimointi on nykyään ennen kaikkea sisällöntuotantoa, jossa tulisi keskittyä kävijöille mahdollisimman hyödyllisen sisällön tuottamiseen. Sisällön täytyy olla myös sellaista, jota ihmiset aktiivisesti myös etsivät hakukoneista. Suurin virhe onkin tuottaa sellaista sisältöä, jota kukaan ei hae.

Luontaiset hakukonetulokset vs. maksetut mainokset

Kun puhutaan Googlen tuloksista, on tärkeä myös ymmärtää mitkä ovat niin sanottuja luontaisia hakukonetuloksia ja mitkä luokitellaan maksetuiksi mainoksiksi.

Ohessa on esimerkiksi hakukonetulos hakutermillä ”auton vuokraus”.

google hakukonesijoitukset

Ennen luontaisia hakukonetuloksia, näyttää Google sivulla maksettuja mainoksia. Mainosten määrä vaihtelee yhdestä neljään, riippuen kuinka kilpailtu kyseinen hakusana mainostajien keskuudessa on. Tämän jälkeen Google esittää 10 luontaista hakukonetulosta, joiden jälkeen voi tulla myös lisää maksettuja mainoksia. Varsinkin kuvassa näkyvät kolme ensimmäistä luontaista hakukonesijoitusta ovat ne arvokkaimmat sijoitukset, jotka tuovat eniten kävijöitä Googlesta.

Kaikki tulokset eivät ole linkkejä kotisivuille
Kaikki Googlen hakukonetulokset eivät suinkaan ole linkkejä kotisivuille, vaan Google näyttää myös muunlaisia hakukonetuloksia.

Tässä esimerkkihaussa näkyy myös niin sanottuja paikallisia tuloksia, joita Google esittää, joko yritysten lisäämien My Business -paikkamerkintöjen, tai sivujen koodiin lisättyjen jäsenneltyjen tietojen perusteella. Google tulkitsee, että auton vuokraus on paikallinen haku ja koska haku tehtiin Vantaalla, näyttää se käyttäjää lähellä olevia yrityssijainteja.

Hakutuloksissa voidaan esittää myös monia muita laajennoksia, kuten esimerkiksi Googlen kuvahaun tuloksia, Youtube-videoita tai erilaisia inforuutuja.

Tehtävä:

Varmista sivustosi näkyminen myös paikallisissa hauissa, esimerkiksi luomalla yrityksellesi ainakin Google My Business -profiili.

Liikenteen jakautuminen kärkisijojen kesken

Kuinka kaikki liikenne sitten jakaantuu kärkisijojen kesken? Chitikan vuonna 2013 tekemän tutkimuksen mukaan, jakaantuma näyttää tältä:

Sijoitus Googlessa Liikenteen osuus
1. 32.5%
2. 17.6%
3. 11.4%
4. 8.1%
5. 6.1%
6. 4.4%
7. 3.5%
8. 3.1%
9. 2.6%
10. 2.4%
11. 1.0%
12. 0.8%
13. 0.7%
14. 0.6%
15. 0.4%

Tuloksista silmiinpistävää on tietysti, että 1. sija vie ylivoimaisen leijonan osuuden kävijäliikenteestä ja top3-sijoitusten yhteenslaskettu osuus on jopa 61,5%. Hakukoneoptimoinnin tavoitteeksi tuleekin määrittää mahdollisimman monen avainsanan saanti top3-sijoituksille.

Huomionarvoista on myös todeta, että vain ensimmäinen Googlen hakukonetulosten sivu merkitsee, sillä sijalle 11., ja samalla toiselle sivulle, jäävä tulos kerää enää 1% kävijäliikenteestä.

Kuinka kauan sivulla kestää näkyä Googlessa?

Usein meillekin esitetään kysymyksiä, kuten: ”Kauanko kestää, että sivu löytyy Googlesta?”

Tämä on hyvä kysymys, johon ei ole suoraa yksiselitteistä vastausta. Sivun löytymiseen Googlesta vaikuttaa myös, onko kyseessä uusi alasivu jo tunnetulla sivustolla vai kokonaan täysin uusi verkkotunnus ja sivusto.

Vain 5,7% sivuista pääsi top 10 sijoitukselle vuoden sisällä julkaisusta

Tunnettu hakukonetyökaluyhtiö Ahrefs teki tutkimuksen kahdesta miljoonasta satunnaisesti valitusta sivusta, joka osoittaa, että luontaisten hakukonetulosten kärkeen pääsemiseen tarvitaan taitojen lisäksi myös aikaa.

Tutkimuksen mukaan:

  • Keskimääräiset top 10-sijoitukset olivat yli 2 vuotta vanhoja sivuja
  • 1. sijan sivut olivat keskimäärin 3 vuotta vanhoja
  • Vain 5,7% sivuista pääsi top 10 sijoitukselle vuoden sisällä julkaisusta
  • Näillä 5,7% sivuilla kesti top 10 sijoituksen saavuttamiseen 2 – 6 kuukautta.

Google selkeästi suosii vanhaa sisältöä juuri luodun sisällön sijasta, mutta luvuista ei kannata vielä masentua. Mitä todennäköisemmin nämä mainitut 5,7% sivuista nousivat hakutulosten kärkisivulle nopeammin juuri hyvin tehdyn hakukoneoptimoinnin ansiosta.

Miksi hakukonesijoitukset vaihtelevat?

Hakukonesijoitukset elävät jatkuvasti. Google haluaa tarjota käyttäjilleen mahdollisimman hyviä hakutuloksia, jolloin se jatkuvasti testaa ja vertailee, mitkä hakutulokset ovat sen käyttäjien kannalta parhaita.

Juuri hakusijoitusten vaihtelu mahdollistaa hakukoneoptimoinnin, eli uudet ja paremmat sisällöt voivat korvata vanhoja tuloksia ajan myötä kärkisijoilta.

Oheisessa esimerkissä on graafinen kuvaaja erään avainsanan top5-sijoitusten historiasta viimeisen kuuden kuukauden ajalta.

hakukonesijoitukset

Kuten kuvaajasta nähdään, ovat muutamat tulokset pysyneet hyvin tasaisesti kärjesssä. Yksi tuloksista on melko hiljattain noussut uutena tulokkaana kärkeen ja erään tuloksen kohdalla ei Google selkeästi ole vielä osannut päättää, onko tulos hyvä vai ei.

Erityisesti avainsanat, joiden kärkisijoituksissa esiintyy suurta vaihtelua, ovat otollisia kohteita hakukoneoptimointia ajatellen. Näillä sanoilla on siis usein helpompaa ja nopeampaa päästä kärkisijoille, koska ne eivät ole vielä kovin vakiintuneita.


Personoidut hakukonetulokset

Kannattaa myös huomioida, että Googlessa näkemäsi hakukonetulokset perustuvat myös aina osin aiempaan käyttöhistoriaasi, kuten aiempiin hakuihin tai selainhistoriaasi. Google siis lähtökohtaisesti tarjoilee sinulle erilaisia tuloksia kuin jollekin toiselle käyttäjälle. Tästä syystä hakukonesijoitusten tarkka seuranta vaatii omia apuohjelmia.

Avainsanatutkimus

Kaikki hakukoneoptimointi lähtee liikkeelle huolellisesta avainsanatutkimuksesta. Avainsanatutkimuksessa selvitetään millä yksittäisillä hakutermeillä ihmiset ylipäänsä etsivät tietoa Googlesta, toimintaasi liittyen.

Avainsanatutkimuksella voidaan selvittää myös, onko ideoitua sivustoa tai yksittäistä alasivua / blogikirjoitusta kannattavaa toteuttaa sekä se voi helposti vaikuttaa myös sivustolla käytettävään verkkotunnukseen ja URL-osoitteisiin.

Lue lisää avainsanatutkimuksesta seuraavasta kirjoituksestamme:
https://www.zoner.fi/huolellinen-avainsanatutkimus-parantaa-sivuston-nakyvyytta-googlessa/

Verkkotunnus

Sivuston osoitteella, eli verkkotunnuksella, on iso merkitys hakukonetuloksiin. Mikäli verkkotunnus sisältää jo haettavan termin, saa sivusto, ja erityisesti sen etusivu, merkittävää etua hakutuloksissa haetulla sanalla.

Usein sivustot kuitenkin löytyvät Googlen hakukonetuloksista useilla kymmenillä tuhansilla eri avainsanoilla, joten kokonaisuuden kannalta voi hyviä tuloksia saavuttaa myös brändiin pohjautuvalla verkkotunnuksella.

Verkkotunnuksen ikä

Verkkotunnuksen ja sivuston iällä on myös vaikutusta hakukonetuloksiin. Mitä vanhempi verkkotunnus on kyseessä, sitä luotettavammalta se näyttää Googlen silmissä. Tästä syystä on erittäin tärkeä huolehtia, ettei verkkotunnus pääse vanhenemaan vahingossa välissä. Tämä on yksi syy, miksi meillä Zonerilla uusitaan asiakkaiden verkkotunnukset aina automaattisesti ilman asiakkaan erillisiä toimia.

Koska vanhemmat verkkotunnukset nauttivat jo olemassa olevaa arvostusta, voi sivustoa perustettaessa olla järkevää miettiä myös olemassa olevan sivuston / verkkotunnuksen ostamista, uuden verkkotunnuksen rekisteröinnin sijasta.

Uusien verkkotunnusten yhteydessä, myös verkkotunnuksen rekisteröintiajan pituudella voi olla merkitystä. Tämä perustuu teoriaan, jossa heti viideksi vuodeksi rekisteröity verkkotunnus olisi todennäköisesti luotettavampi ja vähemmän todennäköisesti huijaustarkoituksiin rekisteröity, kuin vain yhdeksi vuodeksi rekisteröity verkkotunnus.

Tehtävä:

Varmista, että kaikilla verkkotunnuksillasi on automaattinen uusinta käytössä, etteivät ne pääse vanhenemaan vahingossa.

Verkkotunnuksen pääte

Yllättävää kyllä, myös valitun verkkotunnuksen päätteellä voi olla merkitystä. Esimerkiksi Google on ilmoittanut, että se hyödyntää maakohtaisia päätteitä apuna, tunnistaakseen mille käyttäjäryhmälle sivusto on suunnattu.

Eli jos sivusto on puhtaasti tarkoitettu suomalaisille kävijöille, on suositeltavaa valita käyttöön kotimainen .fi pääte. Jos taas sivustoa rakennetaan ruotsalaisille kävijöille, olisi suositeltavaa valita .se pääte.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö myös .com tai .info päätteellä voisi saada erinomaisia hakukoneoptimointituloksia myös suomenkielisillä sivustoilla. Kyseessä on vain yksi työkalu Googlen pakissa kohdistusta selvittäessä. Kohdistusta voi ilmaista sivustolla myös muilla tavoilla, kuten hreflang -tageilla koodissa.

Vältä ilmaisia verkkotunnuksia!
Verkossa on myös paljon ilmaisia verkkotunnuspäätteitä, kuten tk, .ml, .ga, joiden käyttö ei ole suositeltavaa. Niiden ongelmana on siis, että kuka tahansa voi rekisteröidä niitä ilman kustannuksia, joten niitä käytetään yleisesti erilaisilla huijaussivustoilla.

Palvelintilan valinta

Palvelintilan valinnalla ja valitulla palveluntarjoajalla on suuri merkitys hakukoneoptimointiin ja sen tuloksiin. Heikolla palvelimella ei yksinkertaisesti ole mahdollista päästä samoihin sijoituksiin, kuin huippuunsa viritetyllä palvelinkokonaisuudella. Palvelintila kannattaakin nähdä ennemmin sijoituksena, kuin pakollisena kulueränä.

Palvelimen fyysinen sijainti

Sivuston käyttämän palvelimen sijainnilla on väliä. Pitkät fyysiset välimatkat todellisiin käyttäjiin, vaikuttavat suoraan sivuston latautumisnopeuteen ja sitä kautta käytettävyyteen ja hakukonesijoituksiin. Suomalaisille kävijöille suunnatun sivuston palvelimen tulisi sijaita aina Suomessa.

Suomalaisille kävijöille suunnatun sivuston palvelimen tulisi sijaita aina Suomessa

Fyysisen sijainnin merkitystä voidaan pienentää ottamalla käyttöön CDN (Content Delivery Network)-palveluita, jotka tarjoavat välimuistista staattista sisältöä kävijöille heitä lähellä sijaitsevilta palvelimilta.

Palvelimen luotettavuus / katkokset

Kotisivuilla käytettävän palvelimen tulee olla myös luotettava. Liian useat pitkät katkokset, johtavat auttamatta myös sijoitusten putoamiseen Googlessa. Esimerkiksi Zonerin webhotellipalvelimilla on n. 99,9% uptime, eli saavutettavuus.

Palvelimen suorituskyky

Palvelimen suorituskyvyllä on suuri merkitys kotisivujen latautumisnopeuteen, jolla puolestaan on huomattava merkitys myös sivuston hakukonetuloksiin sekä sivuston tuottavuuteen.

Palvelimen suorituskykyyn taas vaikuttavat muun muassa käytetyn palvelimen rauta, konfiguraatio sekä paljonko yksittäisellä palvelimella on eri asiakkaita ja sivustoja.

Meillä Zonerilla onkin jo pitkään panostettu palvelinten laatuun sekä rajoitettu käyttäjien määrää palvelimilla. Näin jo webhotellitkin pyörittävät sivustoja rivakasti, mutta nopeuksia voi tarvittaessa hakea lisää Teho-webhotellistamme tai oman palvelimen avulla.

SSL-salaus

SSL-salaus suojaa kävijän selaimen ja palvelimen välisen liikenteen siten, ettei ulkopuoliset tahot pääse dataan käsiksi. Tämä vaikuttaa positiivisesti hakukoneoptimoinnin kannalta kahdellakin tavalla.

1. Kävijäkokemus sivustolla paranee, kun selaimet eivät varoita suojaamattomasta yhteydestä.

2. Myös Google on myöntänyt, että se antaa hakukonetuloksissaan plussaa niille sivustoille, jotka käyttävät SSL-salausta.

Kaikissa Zonerin tarjoamissa webhotelleissa ja palvelimissa on mahdollisuus hyödyntää SSL-salausta ilman eri kulua. SSL-salauksen hyödyistä ja käyttöönotosta voit lukea lisää seuraavasta kirjoituksestamme:
https://www.zoner.fi/ssl-salaus-3-syyta-miksi-jokaisen-sivuston-tulisi-kayttaa-salausta/

Tehtävä:

Varmista, että sivusto ja sen kaikki alasivut käyttävät SSL-salausta.

Sisältö on aina tärkein

Mies suunnittelee kotisivujen sisältöä
Luonnollisesti tärkein asia kotisivuilla ja hakukoneoptimoinnissa on itse sisältö. Tämä tulee aina olemaan tärkein yksittäinen tekijä, joka määrää sijoituksen hakukoneissa, mutta myös sisältöön liittyy paljon optimoitavaa. Hyvä hakukoneoptimoija on aina samalla myös sisällöntuottaja.

Sisällön määrä ja laatu

Kotisivujen sisällön määrällä ja laadulla on suuri merkitys hakukoneoptimoinnin kannalta. Hakukoneet pyrkivät luokittelemaan yksittäisiä sivuja merkityksellisiin ja vähemmän merkityksellisiin. Puhtaan sisällön määrän helppona nyrkkisääntönä voidaan pitää, että yksittäisen sisältösivun tulisi sisältää vähintään 300 sanaa.

yksittäisen sisältösivun tulisi sisältää vähintään 300 sanaa.

Jokaisella yksittäisellä sivulla olisi siis tärkeää olla runsaasti luonnollista tekstisisältöä. Yksi yleisimmistä virheistä liittyykin siihen, että sivustolta löytyy useita suppeita sisältösivuja, jotka voivat heikentää myös kattavien alasivujen näkyvyyttä. Erityisesti verkkokauppojen haasteena ovat usein aivan liian lyhyet tuotekuvaukset yhdistettynä tuotesivujen suureen määrään.

Sisällön määrä ei kuitenkaan korvaa laatua, eli sisällön tulee myös oleellisesti liittyä siihen aihepiiriin, jonka hakusanoilla halutaan löytyä hakukoneista, sekä olla ennen kaikkea kävijän mielestä arvokasta.

Varmista, että tärkeät avainsanat löytyvät sivulta
Mikäli teit huolellisen avainsanatutkimuksen, löysit varmaankin useita sanoja ja hakutermejä aihealueeseen liittyen.

Hakukonesijoitusten kannalta on tärkeää, että avainsanat löytyvät ja myös toistuvat sivulla. Älä kuitenkaan toista yksittäistä avainsanaa liiallisuuksiin, vaan pidä maltti mukana. Google osaa myös yhdistää synonyymejä sekä saman aihepiirin sanoja keskenään, joten sivu voi löytyä myös sellaisilla hakusanoilla, joita tekstissä ei suoraan esiinny.

Tehtävä:

Varmista, että jokaiselta sivulta löytyy vähintään 300 sanaa yksilöllistä tekstiä.

Tuplasisältö

Tuplasisällöllä tarkoitetaan sellaista sisältöä, joka esiintyy identtisenä useampaan kertaan. Tuplasisältöä on sekä samalla sivustolla, kahteen kertaan eri sivuilla oleva tekstikappale, kuin myös kahdella täysin erillisellä sivulla oleva identtinen kappale.

Google arvostaa yksilöllistä sisältöä, jolloin se antaa vähemmän merkitystä sellaisille sisällöille, jotka esiintyvät moneen kertaan eri paikoissa. Tämä esiintyy varsinkin siten, että arvostusta saatetaan jakaa vain ensimmäisenä julkaistulle versiolle ja muut myöhemmin kopioidut tekstit muilla sivustoilla jäävät ilman huomiota.

Vältä tuplasisältöä!
Koska sisällön tulee olla uniikkia, tulee tuplasisältöä välttää. Tämä tarkoittaa käytännössä ettei valmistajan tai tavarantoimittajan antamia valmiita kuvaustekstejä kannata suoraan lisätä sellaisenaan omille sivuille. Myöskään omia kopioituja vakiokappaleita ei kannata kierrättää jokaisen alasivun tai tuote-esittelysivun yhteydessä.

Kirjoita siis valmiiksi annetut tekstit vähintään omin sanoin uusiksi sekä lisää sekaan myös itse tuottamaasi sisältöä. Pyri välttämään saman sisällön kierrätystä sivustolla.

Tehtävä:

Varmista, ettei sivustolla esiinny kopioituja sisältökokonaisuuksia.

Sisällön hyödyllisyys

Hakukoneoptimoinnin kannalta on erittäin tärkeää, että sisältö on myös kävijöille hyödyllistä. Tähän Google myös on viime vuosina enemmissä määrin panostanut, eli se myös tutkii ja tekee havaintoja, mitkä hakutulokset käyttäjät löytävät hyödyllisimmiksi hakiessaan tietoa.

Google arvostelee sivustoja siis myös kävijöiden kokemuksien mukaisesti, jolloin hakutulosten mittareina toimivat esimerkiksi sivustolla vietetty aika, välitön poistumisprosentti ja uudelleenkäynnit. Mikäli kävijöiden mielestä muut sivut ovat tehtyihin hakuihin nähden hyödyllisempiä, menetät arvokkaita sijoituksia nopeasti. Tähän voidaan parhaiten vaikuttaa juuri sisällön laadulla ja hyödyllisyydellä.

Sisältöjä voi ja kannattaa parantaa käyttäjäkokemuksen kannalta erilaisin ohjein, videoin, asiakastarinoin, eli monin tavoin, jotka sivuston kävijä voisi kokea hyödylliseksi hakemastaan aiheesta.

Sisältösivujen rakenne

Laadukas sisältö tulee osata myös hyödyntää oikein. Oikeanlainen rakenne helpottaa ennen kaikkea sisältötekstien lukemista ja auttaa kävijää hahmottamaan sisällöstä oleellisimmat kohdat nopeasti.

Kun sivustolla hyödynnetään otsikointeja, lihavointeja, ranskalaisia listoja, kuvituskuvia ja muita sisällön elävöittämisen keinoja runsaan leipätekstin ohella, palkitsee Google todennäköisesti sivuston myös paremmilla hakukonesijoituksilla. Tämä perustuu siihen, että oikeiden avainsanojen löytyminen myös otsikoista ja muista korostetuista elementeistä on arvokkaampaa kuin pelkässä leipätekstissä esiintyminen.

Otsikointi on tärkeää!
Käytä leipätekstin lisäksi myös eritasoisia otsikointeja (h2, h3, h4) sivustolla selkeyttämään tekstiä. Pääotsikkoa h1 tulee käyttää vain kerran per yksittäinen sivu ja sen tulisi olla jokaisella sivulla yksilöllinen. Muistathan hyödyntää aina avainsanatutkimusta apunasi, jolloin löydät parhaimmat termit otsikoihin sekä leipätekstin sekaan.

Tehtävä:

Varmista, että jokaiselta sivulta löytyy vain yksi h1-tason pääotsikko ja myös alemman tason otsikoita (h2, h3). Varmista, että jokaisen sivun h1-tason pääotsikko on yksilöllinen.

Kuvat hakukoneoptimoinnissa

Kuvat ovat luonnollisesti tärkeä osa sisältöä, mutta niihin liittyy useita erilaisia huomioon otettavia asioita, jonka takia kuvat on eriytetty aivan omaksi tarkastelun aiheekseen.

Kuvat auttavat itse sivua nousemaan hakukonetuloksissa sekä mahdollistavat sivuston löytymisen myös Googlen kuvahaun puolelta. Kuvahaun tulokset nousevat monesti myös perinteisen haun tulosten kärkeen, jolloin omalla kuvalla on mahdollista saada paljon näkyvyyttä aihetta käsittelevien hakujen yhteydessä.

Muista siis hyödyntää myös kuvia sivustolla ja jokaisella yksittäisellä sisältösivulla. Nimeä aina kuvat, kuvien otsikoinnit ja alt-tekstit tärkeiden avainsanojen mukaan.

Kuvien nimeäminen

Pieni, mutta helposti ohitettu yksityiskohta liittyy kuvatiedostoihin ja kuvatiedostojen nimeämiseen. Kuvien tiedostonimet tulisi olla myös määritetty tärkeiden avainsanojen mukaan.

kuvien tiedostonimet

Kuvien toimivuuden varmistamiseksi, vältä tiedostojen nimeämisessä ääkkösiä ja muita erikoismerkkejä, isoja kirjaimia sekä välilyöntejä. Välilyönnit kannattaa korvata ensisijaisesti väliviivalla, eli – merkillä.

Kuvien ALT-tekstit

Jokaiselle sivulla olevalle kuvalle on tärkeää määrittää myös vaihtoehtoinen ALT-teksti (Alternative text). Sitä kutsutaan toisinaan myös nimellä Alt attribuutti tai selaimissa usein nimellä liittyvä teksti.

esimerkki, jossa rinnakkain kuva sekä kuvan alt-teksti

Alt-tekstejä käytetään kolmessa eri tarkoituksessa:

  1. Kuvien vaihtoehtoista tekstiä käytetään erilaisissa lukulaitteissa, jotka lukevat sivuston tekstejä, esimerkiksi visuaalisesti rajoittuneiden kävijöiden avuksi ääneen.
  2. Alt-teksti näytetään kävijälle, jos kuva ei jostain syystä lataudu oikein.
  3. Vaihtoehtoisella tekstillä on myös suuri merkitys hakukoneille, jotka hyödyntävät sitä kuvia indeksoidessaan.

Mitä vaihtoehtoiseksi tekstiksi kannattaa laittaa?
Alt-teksti ei ole oikea paikka lisätä kaikkia sivuston avainsanoja listaksi, vaan sitä tulisi käyttää kuvaamaan mahdollisimman hyödyllisesti itse kyseistä kuvaa.

Yksinkertainen tapa on käyttää kuvan alt-tekstinä, kuvan pääasiallista termiä. Esimerkiksi, jos kuvassa on pala juustokakkua, voisi vaihtoehtoinen teksti olla ”juustokakku”, mutta vielä parempi teksti voisi esimerkiksi olla ”pala juustokakkua, tarjoiltuna kahvin kera”.

Tehtävä:

Varmista, että kaikille sivuston kuville on määriteltynä myös vaihtoehtoinen ALT-teksti.

Kuvien koko ja optimointi

Huomioi, että kuvien fyysisellä tiedostokoolla on myös suuri merkitys sivuston latautumisnopeuteen, jonka takia ne tulee optimoida mahdollisimman tehokkaasti. Ylisuuret tiedostot kasvattavat turhaan latausaikoja, jolloin ne tulee käsitellä mahdollisimman fiksuun kokoon jo ennen sivustolle lataamista.

Lue kuvien optimoinnista lisää seuraavasta kirjoituksestamme:
https://www.zoner.fi/kuvien-optimointi-kaksi-napparaa-tyokalua-optimointia-varten/

Tehtävä:

Varmista, että kaikki sivustolle tarkoitetut kuvat optimoidaan ja kompressoidaan ennen sivustolle lataamista.

Sivuston toteutus ja rakenne

Kotisivujen teknisellä toteutuksella on myös suuri merkitys hakukoneoptimoinnin kannalta. Nykyaikana yleistyneet julkaisujärjestelmät, kuten WordPress, helpottavat huomattavasti sisällöntuotantoa ja ylläpidettävyyttä, mutta tekniikka voi helposti luoda myös turhia pullonkauloja, kuten hidastaa sivuston latautumisnopeutta heikoilla koodausratkaisuilla.

Kotisivujen latautumisnopeus

Kotisivujen nopea latautuminen on hyvin tärkeää. Tärkeys korostuu erityisesti käytettävyyden puolella, koska hidas latautuminen tutkitusti myös karkottaa kävijöitä ja vähentää esimerkiksi verkkokaupan ostotapahtumia.

Google on myös avoimesti kertonut latausnopeuden vaikuttavan myös hakukonesijoituksiin, jonka takia kotisivujen optimointiin ja nopeuden parantamiseen kannattaa panostaa. Lisää tietoa kotisivujen nopeuden vaikutuksista voit lukea seuraavasta kirjoituksesta:
https://www.zoner.fi/kotisivujen-nopeuden-merkitys/

Kotisivujen nopeuteen voidaan vaikuttaa monilla tavoilla, kuten:

  • Kotisivujen koodin optimoiminen
    Koodin optimointi tarkoittaa, että sivuston rakenteen muodostava koodi käydään kammalla läpi ja niiden latautumisjärjestystä optimoidaan. Turhat elementit ja koodinpätkät kannattaa myös poistaa kokonaan käytöstä, kuormittamasta latausnopeutta.
  • Palveluntarjoajan valinta
    Palvelinten nopeuksissa on suuria eroja. Palveluntarjoajia vertailemalla ja vaihtamalla voidaan saavuttaa suuriakin muutoksia latausnopeuksiin, jotka näkyvät heti myös sivuston tuloksissa positiivisesti.
  • Välimuistin hyödyntäminen
    Välimuisti muodostaa dynaamisista kotisivuista staattisia HTML-sivuja, jotka latautuvat huomattavasti nopeammin suoraan välimuistista ladattuna.

Selkokieliset URL-osoitteet

Pääosoitteen, eli domainin, lisäksi myös sivuston alasivujen lopullisilla osoitteilla on samankaltainen merkitys. Tästä syystä on erittäin tärkeää hakukonetulosten kannalta, että kotisivujen alasivujen osoitteisto on fiksusti nimetty ja selkokielinen.

Mitä tarkoittaa selkokielinen URL-osoite?
URL-osoite tarkoittaa selaimen osoiteriville kirjoitettavaa osoitetta, jolla päästään suoraan yksittäiselle sivulle sivustolla. Selkokielisyydellä tarkoitetaan, että epämääräisen kirjainnumeroyhdistelmän sijasta, osoitteessa lukee usein selvää suomea ja sisältää avainsanoja, joilla halutaan myös löytyä Googlesta. Esimerkiksi Zonerin webhotelleista kertova sivu löytyy osoitteella: https://www.zoner.fi/webhotellit/

Kuinka selkokieliset URL-osoitteet saa otettua käyttöön?
Tämä riippuu ohjelmistosta, jolla sivusto on toteutettu. Useimmat nykyaikaiset julkaisujärjestelmät sisältävät toiminnon jo valmiiksi, jolloin se todennäköisesti vain täytyy aktivoida käyttöön sivuston hallintajärjestelmästä. Jos sivusto taas on toteutettu yksinkertaisista HTML-sivuista, voi ne nimetä haluttujen avainsanojen mukaisesti jo ennen palvelimelle vientiä.

selkokieliset url-osoitteet

Esimerkiksi WordPress-sivustoilla selkokieliset URL-osoitteet saa käyttöön suoraan yleisistä asetuksista vaihtamalla oletuksena tarjottavan Riisuttu -vaihtoehdon vaikkapa vaihtoehtoon artikkelin nimi.

Sivukartta, eli sitemap

Oletko koskaan miettinyt, kuinka Google löytää kaiken tiedon ja sivustot verkosta? Tai miksi juuri luotu kotisivu ei näy heti millään hakusanalla?
Googlen hakutulokset perustuvat hakurobotteihin, jotka penkovat ja indeksoivat Internetiä läpi. Hakurobottien työtä on myös mahdollista helpottaa, ilmoittamalla niille sivuston rakenteesta sitemapin eli sivukartan avulla. Näin hakurobotit löytävät varmasti kaiken sisällön ja osaavat indeksoida sivuston hakutuloksiin.

Tämän takia on sivustolla hyvä olla erillinen sitemap.xml tiedosto, joka muuttuu automaattisesti, kun sivustolle liitetään tai sivustolta poistetaan yksittäisiä sivuja.

Ilmoita sivukartta Googlelle
Sitemap kannattaa myös ilmoittaa Googlelle. Helpoiten tämä onnistuu lisäämällä se omasta Google Search Consolesta käsin. Mikäli Google Search Console ei ole tuttu, tutustu alkuun tähän kirjoitukseen: https://www.zoner.fi/verkkosivuston-kytkeminen-google-search-console-tyokaluun/

Toimintoa voi myös viedä eteenpäin ja sivuston voi myös automatisoida ilmoittamaan hakuroboteille, aina kun sivustolla tehdään muutoksia rakenteeseen.

Tehtävä:

Varmista, että sivustollasi on olemassa sitemap ja se on myös lisätty Google Search Consoleen.

Sivujen metatiedot

Metatiedoilla tarkoitetaan eräänlaisia piilossa olevia tietueita, joita käytetään hakukonetuloksen yhteydessä kertomaan sivustosta Googlen käyttäjille.

metatiedot

Metatiedot määritetään jokaiselle yksittäiselle alasivulle erikseen ja ne voidaan karkeasti jakaa kolmeen elementtiin:

  • Meta Title, eli metaotsake
    Meta title on yksi tärkeimmistä elementeistä hakukoneiden silmissä. Useimmiten otsikko on muotoa Sivun nimi | sivuston nimi, mutta sitä voi hyvin elävoittaa myös erilaisin tekstein.

    Meta Titlen suositeltu pituus on 40 – 70 merkkiä. Title kenttään kannattaa määrittää aina vähintään yksi tärkein hakusana tai muutama tärkeintä hakutermiä kyseisellä sivulla. Otsakkeen tulisi myös olla houkutteleva, että käyttäjä valitsee juuri oman hakutuloksesi.

  • Meta Description, eli metakuvaus
    Metakuvauksen tarkoitus on esittää haluttu ote sivuston sisältötekstistä jo hakutuloksen yhteydessä. Sen avulla voi ennen kaikkea saada hakutulosten lukijan klikkaamaan omaa linkkiä ennen kilpailijan tulosta.

    Suositeltu metakuvaustekstin pituus on noin 160 merkkiä. Muista käyttää yksilöllisiä metakuvaustekstejä jokaisella sivullasi!

  • Meta Keywords, eli avainsanat
    Meta avainsanat ovat menettäneet suuremmilta osin merkityksensä hakukoneissa. Google ei käytä niitä enää mihinkään ja ne ovat marginaaliosiossa myös muiden hakukoneiden hakukriteereissä.

    Käytännössä voit siis turvallisesti olla määrittämättä lainkaan meta-avainsanoja sivustollesi.

Kuinka metatiedot asetetaan?
Metatietojen hallinnointi riippuu tietysti käytetystä sivustosta, mutta WordPress-sivuilla helpoin tapa on ottaa käyttöön erillinen lisäosa:
https://www.zoner.fi/paranna-wordpress-sivuston-hakukonenakyvyytta-seo-lisaosan-avulla/

Tehtävä:

Käy läpi sivustosi kaikki alasivut sekä etusivu ja varmista, että niille on jokaiselle määritetty yksilölliset meta title- ja meta description arvot.

Sivuston mobiilikäytettävyys

Jo sivuston toteutusvaiheessa kannattaa huomioida myös sivuston käytettävyys mobiililaitteilla. Usein puhutaan responsiivisuudesta, eli ominaisuudesta, jolla sivusto osaa mukauttaa näkymäänsä käytetyn laitteen näytönleveyden mukaan. Sama sisältö siis esitetään aina käyttäjän laitteen koon mukaan optimoituna. Jos sivusto ei tue mobiilikäyttöä, pudottaa Google sen sijoituksia huomattavasti mobiililaitteilla tehtyjen hakujen hakutuloksissa.

Voit tarkistaa täältä, ovatko omat kotisivusi Googlen mielestä mobiiliystävälliset:
https://search.google.com/test/mobile-friendly?hl=fi

Tehtävä:

Tarkista, että sivustosi läpäisee Googlen mobiilikäytettävyystestin.

Hakukonerobotit

hakukonerobotit

Hakukoneoptimoinnista puhuttaessa on myös hyvä ymmärtää hieman hakukoneiden toimintaa ja erityisesti niiden käyttämien hakukonerobottien asemaa. Hakukonerobotit ovat siis ohjelmia, joiden tarkoitus on kerätä niille määritettyjä tietoja eri sivustoilta. Tämä osio koskee erityisesti Googlen hakukonerobotteja, joiden tehtävänä on käydä sivustoja läpi ja indeksoida ne osaksi Googlen hakukonetuloksia.

Hakukonerobottien toiminta muistuttaa monin tavoin tavallisten kävijöiden selailua, joten ne usein yrittävät päästä aina eteenpäin klikkailemalla erilaisia linkkejä sivustolla. Verkkokaupoissa tämä saattaa näkyä myös haamuostoskoreina, kun botit keräävät ostoskoriin paljon tavaroita, mutta eivät jostain kumman syystä ikinä vie tilausta loppuun asti. Juuri tämän klikkailun vuoksi, on sivuston sisäisellä linkityksellä myös oma arvonsa osana hakukoneoptimointia.

Hakukonerobotteja voi myös ohjeistaa olemaan seuraamatta tai indeksoimasta sivustoa tai joitain sen osa-alueita, kuten yksittäisiä alasivuja. Tämä onnistuu vaikkapa erillisen Robots.txt -tiedoston avulla tai määrittämällä noindex tai nofollow -määrityksiä halutun sivun metatietoihin. On kuitenkin aina hakukonerobotista itsestään kiinni, noudattaako se tätä ohjetta vai ei.

  <meta name="robots" content="noindex,follow">

Esimerkin määritys sivulla kertoo hakukoneroboteille, ettei sitä tule indeksoida, mutta sen linkkejä olisi hyvä seurata eteenpäin. Index ja follow -määritykset ovat aina oletuksia, joten niitä ei välttämättä tarvitse koskaan edes mainita roboteille.

Noindex
Noindex määritys tarkoittaa, ettei hakukonerobotin ole tarkoitus indeksoida kyseistä sivua lainkaan. Näin ollen se ilmaisee myös Googlelle, ettei kyseistä sivua myöskään saisi löytyä hakukonetuloksista. Määrittämällä jo Googlen löytämä sivu Noindex -tilaan, ei kuitenkaan automaattisesti tai välittömästi poista sivua tuloksista.

Nofollow
Nofollow määritys tarkoittaa, ettei hakukonerobotin ole tarkoitus seurata linkkejä kyseiseltä sivulta eteenpäin. Mikäli sivu on pitkään yhtäjaksoisesti määritetty Nofollow -tilaan, muuttuu se Googlen hakukonerobottien silmissä myös samalla Noindex -tilaan.

Miksi sivuja olisi hyvä estää hakukoneroboteilta?
On monia hyviä syitä kuitenkin myös rajoittaa hakukonerobottien toimintaa. Esimerkiksi vasta rakenteilla olevilla uusilla sivuilla on tapana estää hakukonerobotit, etteivät ne indeksoi keskeneräisiä sisältöjä.

Sivustolla voi myös olla monia erilaisia sivuja, joiden sisältö on hyvin suppea ja joita ei ole varsinaisesti edes tarkoitettu löytymään hakukoneista. Voi olla usein kannattavaa määrittää erilaiset sisäänkirjautumisruudut, kassa- ja tilausvaiheet ja sisäisen haun tulossivut kokonaan pois indeksoinnista, jolloin hakukonerobotit keskittyvät enemmän merkitseviin sisältöihin sivustolla. Mahdollisesti hakukoneiden olisi hyvä kuitenkin seurata linkkejä muiden merkitsevien sisältösivujen toivossa, joten yleisesti tällöin suositaan noindex, follow -määritystä.

Linkit ja hakukoneoptimointi

Kuva solmusta, joka kuvastaa linkkiä sivustolta toiselle

Linkkien rakennus on edelleen erittäin tärkeä osa hyvää hakukoneoptimointia. Google näkee linkit eräänlaisina suosituksina sivustolta toiselle ja niiden avulla myös hakukonerobotit liikkuvat sulavasti sivustojen välillä.

Sivustolle johtavat ulkoiset linkit

Sivustollesi muilta verkkosivustoilta johtavat linkit ovat yksi tärkeimmistä hakukoneoptimoinnin osa-alueista. Hakukoneoptimoinnin näkökulmasta yksittäisen sivun nousemista auttaa sekä suorat linkit kyseiselle sivulle että myös kaikki muut sivustolle ohjautuvat linkit.

Linkeissä on kuitenkin useita eroja sekä linkin voi toteuttaa hyvin monella eri tapaa aina siinä käytettyjä termejä ja määrityksiä myöten. Tutkitaan hieman tarkemmin linkkien anatomiaa hakukoneoptimoinnin näkökulmasta.

Dofollow ja Nofollow
Linkit jaetaan aluksi kahteen kategoriaan sen perusteella, miten linkin asettaja on päättänyt ohjeistaa hakukoneita linkin suhteen.

Linkille voidaan siis erikseen antaa määritys: rel=”nofollow”, jolloin Googlea ohjeistetaan olemaan huomioimatta linkkiä suosituksena. Tämä on hyvin tyypillistä monille vieraskirjoille, kommenttiosioille ja muille ihmisten itse täyttämille kentille, joita usein spämmätään erilaisin linkkimainoksin.

Mikäli linkille ei anneta erikseen kyseistä määritystä, on se automaattisesti dofollow-muotoa, jolloin se jakaa niin sanotusti rakkautta eteenpäin ja toimii arvokkaana suosituksena sivustolta toiselle.

Linkin ankkuriteksti
Linkin ankkuriteksti on siis varsinaisen linkin tekstiosa, jota klikkaamalla päästään toiselle sivulle.

Hakukoneoptimoinnissa usein ajatellaan, että mikäli linkki sisältää tietyn avainsanan ankkuritekstinä, nostaa se myös sivun näkyvyyttä kyseisellä avainsanalla. Tätä ajattelua kannattaakin hyödyntää, mutta välttää ylioptimointia. Linkkien tulisi olla aina mahdollisimman luonnollisia, joten liian usein toistuvat samat ankkuritekstit voivat johtaa ongelmiin.

Linkin ympäröivä teksti
Google osaa lukea ja tulkita myös linkin ympäröivää tekstiä, jolloin linkin ankkuritekstin ei tarvitse aina sisältää määriteltyjä avainsanoja, ollakseen hyödyllinen kyseisillä avainsanoilla. Näin ollen myös linkin sijainnilla on merkitystä ja sisältötekstien sisältä löytyvä toimituksellinen linkki on arvokkaampi, kuin vaikkapa sivun alapalkkiin liitetty mainoslinkki.

Tavoitteena laadukas linkkiprofiili
Linkkiprofiili termillä tarkoitetaan kaikkia sivustollesi ohjautuvia linkkejä kokonaisuutena.

Hyvä linkkiprofiili sisältää paljon linkkejä erilaisista lähteistä, painottuen laadukkaisiin sivustoihin, läheltä omaa aihealuettasi. Hyvä linkkiprofiili on usein luonnollisesti rakennettu ja ansaittu, sisältäen hyviä toimituksellisia sisältöön sidottuja linkkejä.

Huono linkkiprofiili taas käsittää usein pääosin keinotekoisia linkkejä heikoilta sivustoilta, joissa myös mahdollisesti toistuvat samat linkin ankkuritekstit ja ympäröivät tekstit. Yksittäiset heikompiarvoiset linkit eivät vielä suinkaan tarkoita huonoa linkkiprofiilia, vaan kokonaisuus ratkaisee aina.

Linkkien hankinta
Ongelmana on usein, että laadukkaiden linkkien saanti ja keruu on vaikeaa ja työlästä. Mitä arvostetumpi sivusto on kyseessä, sen vaikeampaa on saada linkkejä sen kautta.

Linkkien hankintaan on pääsääntöisesti kaksi tapaa:

  1. Luo niin hyvää sisältöä, että ihmiset haluavat linkittää omilta sivuiltaan sivuillesi.
  2. Pyydä ihmisiä linkittämään sivuillesi.

Useimmiten joudut käyttämään näitä molempia keinoja yhdistettynä. Kun olet luonut riittävän hyvää sisältöä, voit lähestyä hyväksi havaittujen sivustojen omistajia ja kertoa heille sisällöstäsi. Sopivien ja arvokkaiden sivustojen löytämiseen taas usein tarvitaan erilaisia apuohjelmia, kuten vaikkapa Ahrefs.

Oheisesta artikkelista löydät myös muutamia vinkkejä, joilla saat kalasteltua linkkejä omalle sivustollesi:
https://www.zoner.fi/10-tutkitusti-toimivaa-tapaa-saada-lisaa-linkkeja-ohjautumaan-sivustollesi/

Sivuston sisäiset linkit

Myös sivuston sisäisillä linkeillä on merkitystä hakukonetulosten kannalta. Niiden avulla Google tulkitsee muun muassa sivuston sisäistä arvojärjestystä.

Navigoinnin merkitys
Sivuston navigaatiolla on suuri merkitys siihen, miten kävijät löytävät sisältösi. Haluat yleisemmin ohjata kävijöitä aina tärkeimpiin sivuihisi. Samaa ajattelutapaa käyttää myös Google indeksoidessaan sivustoasi. Tämän takia sivustosi pääsivut arvostetaan yleisemmin korkeammalle, kuin yksittäisten laskeutumissivujen, jotka eivät löydy navigaatiosi kautta.

Arvokas linkkimehu
Usein puhutaan terminä myös linkkimehusta. Linkkimehulla tarkoitetaan arvostusta, joka saadaan ulkoisten linkkien kautta omalle sivustollesi. Eli kun hakukonerobotti saapuu ulkoisen linkin kautta sivustollesi, saa sivu, jolle robotti saapuu linkkimehua. Tämä linkkimehu valuu myös osittain sisäisten linkkien kautta muille alasivuille.

Kaikkia sivuja ei toki kannata tämän takia yrittää änkeä päävalikkoon, mutta sivustossa on muitakin rakenteita, joihin voidaan lisätä linkkejä alasivuille. Esimerkiksi sivuston alkapalkki, eli footer sekä sivupalkki, eli sidebar, ovat tämänkaltaisia potentiaalisia paikkoja linkeille.

Meillä Zonerilla löytyy esimerkiksi tästä syystä alapalkista myös uusimmat blogikirjoitukset, jonka yhtenä tarkoituksena on myös saada uudet blogikirjoitukset mahdollisimman nopeasti näkymään Googlessa.

Toimitukselliset linkit sisällön sisällä
Kävijöiden pitäminen sivulla ja ohjaaminen sivuston muihin sisältöihin on kullan arvoista. Esimerkiksi välitön poistumisprosentti ja sivustolla käytetty aika ovat signaaleja myös Googlelle tulkittaessa sisällön osuvuutta tarjottuihin hakukonetuloksiin nähden.

Tätä kannattaa toteuttaa muun muassa hyvillä toimituksellisilla linkeillä, eli linkeillä, jotka ohjaavat kävijää yhdestä sisällöstä tutustumaan toiseen. Myös tässä artikkelissa on viitattu moniin tärkeisiin osa-alueisiin, joista löytyy oma kirjoituksensa.

Sosiaalisen median jaot

Myös linkkien jako sosiaalisen median kanavissa vaikuttavat sivuston, ja sen alasivujen, hakukonesijoituksiin. Siksi hyvään hakukoneoptimointiin liittyy myös osana ihmisten aktivointi jakamaan omaa sisältöäsi sosiaalisessa mediassa.

Merkityksellisiä jakoja hakukoneoptimoinnin kannalta ovat ainakin linkit Facebookissa, Twitterissä, Google+ palvelussa, Pinterestissä ja todennäköisesti myös monessa muussa sosiaalisen median alustassa.

Osallistu myös itse sosiaaliseen mediaan
Hyvä keino sisällön jakamiseen on osallistua myös itse kyseiseen sosiaaliseen mediaan ja sitä kautta jakaa omaa sisältöä omille seuraajilleen.

Ota käyttöön jako-painikkeet sivuillasi
Jakamista helpottaa huomattavasti, mikäli tarjoat sivuston kävijälle valmiit jakopainikkeet sivuillasi. Erityisesti verkkokaupoille tämä on kullanarvoinen tapa saada myös välitöntä myyntiä.

SEO-työkalut

Markkinoilla on useita erilaisia SEO-työkaluja, joiden avulla oman sivuston ja sen hakukonesijoitusten analysointi helpottuu. Tässä kappaleessa esittelen omasta mielestäni parhaat SEO-työkalut.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että useimpien SEO-työkalujen kuukausihinnat lähtevät jo sadan dollarin tuntumasta ja ne ovat usein suunniteltu erityisesti hakukoneoptimointiin erikoistuneiden ammattilaisten käyttöön. Ilahduttavasti moni ohjelmisto kuitenkin tarjoaa ilmaisen kokeilujakson tai rajoitettuja ilmaisia toimintoja pysyvästi.

Ahrefs

Ahrefs on erinomainen työkalu erityisesti avainsanojen sijoitusten seuraamista sekä linkkien ja linkitysmahdollisuuksien löytämistä varten. Se sisältää myös runsaasti muita hyödyllisiä toimintoja aina sivuston auditoinnista kilpailijoiden vakoilemiseen asti.

Ahrefs näkymä avainsanalle hakukoneoptimointi

Ahrefin yksi vahvuuksista on sen laaja indeksointi. Ahrefs käy siis läpi kaikkia maailman sivustoja osatakseen tarjota niistä käyttäjilleen tarkkoja tietoja. Ahrefsin hakukonerobotit ovatkin heti Googlen jälkeen maailman toisiksi ahkerimpia hakukonerobotteja. Tämän ansiosta on muun muassa kilpailijoiden sivustojen analysointi huomattavasti helpompaa.

Ahrefs tarjoaa uusille käyttäjille 7 päivän kokeilujakson 7 dollarin hintaan, joka edellyttää luottokorttia. Kuukausijäsenyyden normaalihinta lähtee käyntiin heti kokeilujakson päätyttyä.

Ahrefsin kotisivut löydät osoitteesta:
https://ahrefs.com

Moz

Kuten Ahrefs, myös Moz on hyvin suosittu ja toimiva työkalu hakukoneoptimoinnin avuksi. Moz sisältää myös runsaasti toimintoja, erityisesti sivuston ongelmakohtien analysointiin sekä hakukonenäkyvyyden seurantaan oman ja kilpailijoidesi sivustojen välillä.

moz

Moz tarjoaa ilmaisen 30pv kokeilujakson, joskin kuten Ahrefsin osalta, Moz vaatii heti luottokortin rekisteröintiä varten ja laskutus lähtee välittömästi käyntiin kokeilujakson päätyttyä.

Mozin kotisivut löytyvät osoitteesta:
https://moz.com

SEMrush

SEMrush markkinoi itseään erityisesti sivuston auditointiin tarkoitettuna työkaluna. Sivuston auditointi auttaa löytämään erilaisia ongelmakohtia, kuten puuttuvia metatietoja, tuplasisältöjä tai teknisempiä ongelmia, kuten puutteita salauksissa tai vääriä konfiguraatioita. SEMrushin ilmaisella kokeiluversiolla saa tehtyä 100-alasivun auditoinnin kuukaudessa, joten se usein riittää hyvin pienempien sivustojen tutkimiseen.

semrush

Sivuston auditoinnin raportti listaa selkeitä ongelmakohtia sekä myös ohjeistaa kevyesti miten ongelman saa korjattua.

Ohjelmistosta löytyy toki kattavasti muitakin ominaisuuksia, joten sitä ei kannata pitää puhtaasti auditointiin tarkoitettuna työkaluna. SEMrush sisältää myös linkkien sekä avainsanojen löytämiseen ja seuraamiseen tarkoitettuja toimintoja sekä

SEMrushin kotisivut löytyvät osoitteesta:
https://www.semrush.com

Pingdom nopeustesti

Sivuston latausnopeuden tarkistamiseen löytyy useitakin työkaluja, joista yksi hyvä on Pingdom. Se mahdollistaa sivuston latausnopeuden tarkistamisen neljästä eri maantieteellisestä sijainnista. Suomea lähin testisijainti löytyy Tukholmasta.

Pingdom nopeustestin tulosten yhteenvedon näkymä

Nopeustesti myös osaa näyttää sivuston koodit lataamat elementit yksitellen, joista voi nähdä mahdollisia pullonkauloja, kuten ylisuuria kuvia tai koodin lataamia tiedostoja, joita ei enää kohdepalvelimelta löydy (404-virhe).

Pingdom tarjoaa myös maksullisia palveluita, joiden avulla sivuston saavutettavuutta sekä latausnopeuksia voi tarkastella säännöllisesti jatkuvana palveluna.

Pingdomin nopeustestin löydät osoitteesta:
https://tools.pingdom.com/

WordPress SEO-lisäosat

Jokaisen WordPress-sivuston omistajan kannattaa ladata käyttöön myös WordPress SEO-lisäosa. Niiden avulla saa saa runsaasti ohjeistuksia sisällön jäsentelemiseksi haluttujen avainsanojen ympärille. Lisäosat ovat pääsääntöisesti täysin ilmaisia ja niistä voi ostaa myös maksullisen Premium-version, joka sisältää vielä enemmän toiminnallisuuksia.

WordPressille suosituimmat SEO-lisäosat ovat Yoast ja All in One SEO. Löydät ohjeen Yoastin asentamiseksi seuraavasta blogikirjoituksestamme:
https://www.zoner.fi/paranna-wordpress-sivuston-hakukonenakyvyytta-seo-lisaosan-avulla/

The post Hakukoneoptimointi, eli SEO appeared first on Zoner Web Hosting.

PHP 7 – Kattava info PHP-päivityksistä

$
0
0

PHP-päivitykset ovat säännöllinen osa palvelinten ylläpitoa ja samalla koskettavat myös kaikkia sivuston omistajia. Siksi aiheesta on hyvä ymmärtää muutamia perusasioita.

Koostimmekin tähän kirjoitukseen infoa siitä, mikä PHP on ja miten php-versioiden päivitykset vaikuttavat sivuston elämään.

Mikä PHP on?

PHP on erittäin suosittu ohjelmointikieli, jota käytetään laajasti websuunnittelussa. Muun muassa maailman ylivoimaisesti suosituin kotisivujen julkaisujärjestelmä WordPress, on ohjelmoitu PHP:n avulla.

Toimiakseen oikein, tarvitsevat PHP-koodia hyödyntävät sivut tuen palvelimelta PHP-kielen osalta. PHP onkin vakiona lähes kaikissa hostingpalveluissa, poislukien mahdollisesti erilaiset ilmaiset kotisivutilat. Koska eri PHP-versiot ovat keskenään hyvin erilaisia, täytyy sivuston koodauksen ja palvelimella käytetyn PHP-version, olla myös yhteensopivia keskenään.

PHP-versiot kehittyvät jatkuvasti, joka tarkoittaa myös sekä palvelinten että kotisivujen tarvitsevan päivityksiä toimiakseen jatkossakin halutulla tavalla.

Miksi PHP täytyy päivittää?

PHP, kuten kaikki muutkin ohjelmointikielet ja palvelinohjelmistot, kehittyvät ja päivittyvät säännöllisesti. Laaja kehittäjäyhteisö mahdollistaa uusia ominaisuuksia ja parannuksia, joita sivuston kehittäjät voivat siten hyödyntää toteutuksissaan.

PHP 7 -versio toi esimerkiksi mukanaan moniin ohjelmistoihin parantunutta suorituskykyä, joka näkyy nopeampina latausaikoina verrattuna 5.x versioihin. Monilla testisivustoillamme latausnopeudet putosivat useita kymmenyssekunteja. Raskaammilla sivustoilla vaikutus näkyy varmasti myös vielä selkeämmin.

Eri versioille on myös annettu viralliset elinkaaret, joiden aikana niihin ilmestyy sekä kehitys- että tietoturvapäivityksiä. Elinkaaren päättäneitä versioita ei suositella enää käytettäväksi, koska ne voivat sisältää sellaisia tietoturva-aukkoja, joita ei enää havaita tai paikata.

php-versiot

Zonerin webhotelleissa on käytössä ja valittavissa tällä hetkellä sekä 5.6 että 7.0-versiot. Näiden molempien virallinen tuki loppuu vuoden 2018 kuluessa, joten suosittelemme asiakkaitamme siirtymään jo käyttämään 7.2-versiota tukevia ohjelmistoja ja kotisivuja.

Tulemme Zonerin toimesta jatkamaan tukea 5.6-version käytössä vielä jonkin aikaa virallisen tuen päättymisen jälkeenkin, sillä monet vanhemmat ohjelmistot eivät yksinkertaisesti enää toimi tai päivity tukemaan 7.2-versiota. Näissä tapauksissa on sivustojen omistajien syytä vakavasti harkita jo uusien sivustojen toteuttamista.

Päivitykset parantavat tietoturvaa

Päivitykset korjaavat myös erinäisiltä tietoturvauhilta, koska niissä tilkitään myös mahdollisesti havaittuja tietoturva-aukkoja. Myös keväällä voimaan tullut GDPR-asetus edellyttää asiakastietoja sisältäviä sivustoja huolehtimaan tietoturvastaan, johon ohjelmapäivitykset hyvin oleellisesti sisältyvät mukaan.

Tietoturvapäivityksiä asennetaan palvelimille tietysti myös muinakin ajankohtina, joskin ne tapahtuvat pääosin huomaamatta uusina aliversioina ja ilman suurempia katkoksia.

Lisätietoja PHP:sta löydät sen virallisilta kotisivuilta: php.net

Mitä PHP-päivityksessä tapahtuu?

Loppuvuoden päivityksessä tulemme päivittämään 7.0 version -> 7.2 versioon. Sivustot ja ohjelmistot, jotka eivät ole yhteensopivia käytetyn version kanssa, lakkaavat päivityksen yhteydessä toimimasta, joko kokonaan tai osittain. 5.6 versio jatkuu käytössä vielä myös vuodenvaihteen yli ja sen käyttäjille ei tapahdu päivityshetkellä muutoksia.
PHP 7 palvelin
Tulevista päivitykstä tullaan tiedottamaan asiakkaitamme vielä useampaankin kertaan sekä tarkentamaan päivitysten aikataulua lähempänä.

Asiakkaamme voivat vaihtaa PHP-versiota lennosta versioiden välillä suoraan webhotellin hallintapaneelin kautta:
https://tuki.zoner.fi/index.php?/Knowledgebase/Article/View/101/1/php-version-valitseminen

Varmista yhteensopivuus
Alkuun suosittelemme varmistamaan, onko sivustosi / käytetty ohjelmisto yhteensopiva uusimman PHP 7.2 -version kanssa. Tästä saat parhaiten lisätietoja sivuston toteuttajalta tai käytetyn ohjelmiston valmistajalta.

Suuri osa julkaisujärjestelmistä, kuten WordPress, Joomla ja Drupal tukevat suoraan uutta PHP-versiota, kunhan olet päivittänyt ohjelmiston uusimpaan mahdolliseen versioon. Monet käytetyt ulkoasuteemat ja lisäosat eivät kuitenkaan välttämättä toimi, joten nyös niiden tuki on hyvä selvittää tai vaihtaa käytetty toiminto sellaiseen, joka tukee uusinta PHP-versiota.

Asiakaspalvelumme auttaa mielellään myös kysymyksissä päivitettävyyden osalta, mikäli sivustolla ei esimerkiksi ole erillistä teknistä tukihenkilöä.

The post PHP 7 – Kattava info PHP-päivityksistä appeared first on Zoner Web Hosting.

Asiakastarina: Bonfire.fi – bisnessisältöjen nuotiopiiri

$
0
0

Tässä asiakastarinassamme tutustutaan Bonfire.fi -bisnesmediaan, joka toimii julkaisukanavana ja mediana bisnesvaikuttajien, yrittäjien sekä kaikkien niiden yksityishenkilöiden välillä, jotka ovat kiinnostuneita liike-elämään liittyvistä ajankohtaisista ilmiöistä ja sisällöistä.

Bonfiren toiminnasta on meille kertomassa päätoimittaja ja perustajaosakas Maria Sillanpää sekä WordPress-optimoidun ylläpitopalvelumme, WP-Cloudin osalta on meille kertomassa Zonerin WordPress liiketoimintojen vastaava Joonas Vanhatapio.

bonfire

Maria, kerrotko meille alkuun mikä Bonfire oikein on ja mistä ajatus lähti?
”Bonfire on uudenlainen bisnesmedia, jossa liike-elämän kiinnostavimmat vaikuttajat tuottavat ajankohtaisia sisältöjä blogikirjoitusten, videoiden ja podcastien muodossa.

Monella vaikuttajalla on ennestään blogeja, podcasteja ja YouTube-kanavia. He saavat nyt uuden jakelukanavan. Ajatus Bonfire.fi -median perustamisesta syntyi siitä turhautumisesta, että Suomesta on puuttunut paikka, joka kokoaisi kiinnostavimmat suomalaiset bisnesvaikuttajat ja -sisällöt ikään kuin saman katon alle.

Idea uudelle bisnesmedialle syntyi viime kesänä. Me Bonfiren perustajat olimme työssämme huomanneet, että Suomessa on valtava määrä ammatillista osaamista, tutkimuksia ja ideoita menestyvän liiketoiminnan kehittämiseen, mutta liian vähän jaettuja tarinoita. Aloittava startup-yrittäjä tai uuteen tehtävään nimitetty johtaja saattaisi välttää useammankin suon, kun voisi kuulla tarinoita ja oppeja sellaisilta asiantuntijoilta, jotka ovat tehneet samat virheet jo useampaan kertaan.”

Ketkä tuottavat Bonfire.fi –bisnesmedian sisältöjä ja kenelle sisällö on suunnattu?
”Uudessa digitaalisessa Bonfire.fi -bisnesmediassa Suomen liike-elämän kiinnostavimmat asiantuntijavaikuttajat tuottavat ajankohtaisia sisältöjä blogikirjoitusten, videoiden ja podcastien muodossa. Sisältöjen teemoina ovat bisneselämän aiheet monipuolisesti edustettuina, kuten ICT, digitalisaatio, johtaminen, markkinointiviestintä, myynti, talous, sijoittaminen, HR sekä yrittäjyys.

Palvelun loppukäyttäjiä ovat kyseisistä teemoista kiinnostuneet lukijat / sisältöjen kuluttajat eli liike-elämässä työskentelevät noin 20-65 vuotiaat suomalaiset. ”

Bonfire.fi siirtyi hiljattain Zonerin WordPress-optimoituun ylläpitopalveluun. Joonas, miksi WP-Cloud soveltuu erinomaisesti Bonfiren kaltaiselle sivustolle?
”Bonfire.fi on hyvä esimerkki sivustosta, joka erityisesti hyötyy WP-Cloudin palvelusta. Vaikka sisältöjä sivustolla on runsaasti, saadaan ne tehokkaasti tarjottua palvelimen välimuistin kautta, joka näin oleellisesti vähentää isojen kävijämäärien tuomia haasteita ja mahdollistaa sivuston nopean toimivuuden kävijäryntäystenkin aikaan.

Sivusto onkin jo sisältöjensä ja kävijämääriensä puolesta kasvanut perinteisten webhotelli- ja ylläpitopalveluiden ohi ja tarvitsee oman palvelimen, joka pystyy myös skaalautumaan suuriinkin kävijämääriin tarpeen vaatiessa.”

Miten WP-Cloud eroaa tavallisesta virtuaalipalvelimesta?
”WP-Cloud on valmiiksi, WordPressiä varten, optimoitu ja konfiguroitu palvelinympäristö. Kaikki manuaalinen palvelimen asennustyö ja optimointi on jo asiakkaan puolesta hoidettu. Myös kaikki palvelinympäristön päivitykset hoidetaan säännöllisesti, eli palvelu ei vaadi omaa teknistä osaamista tai teknistä yhteyshenkilöä. Tarvittaessa myös kaikki WordPressin, lisäosien ja ulkoasuteeman päivitykset voidaan hoitaa asiakkaan puolesta. Seuraamme myös sivuston toimintaa aktiivisesti ja reagoimme nopeasti, mikäli sivustolla ilmenee virhetilanteita.

Verrattuna vaikkapa oman virtuaalipalvelimen hankintaan ja ylläpitoon on WP-Cloud myös hyvin kustannustehokas ratkaisu. Tilaa ja tehoja saadaan helposti lisättyä tarvittaessa sekä myös palvelimen maantieteellistä sijaintia on mahdollista vaihtaa lennosta. Lähtökohtaisesti palvelimet sijaitsevat toki aina Suomessa.”

Kiitos Maria ja Joonas. Bonfiren sivut löytyvät nähtäväksi osoitteesta: www.bonfire.fi

The post Asiakastarina: Bonfire.fi – bisnessisältöjen nuotiopiiri appeared first on Zoner Web Hosting.

Viewing all 128 articles
Browse latest View live